Bir kimse, vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere vasi tayin edebiliyor. Peki vasi hangi haklara sahiptir? diyorsanız işte yanıtı…
Vasi hangi haklara sahiptir?
Bir kimsenin vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere ettiği kişiye vasi adı veriliyor. Peki vasi hangi haklara sahiptir? diyorsanız işte yanıtı…
Vasi, vesayet organlarından biri olup; Vasi vesayet makamı tarafından atanıyor. Vasinin görev ve yetkileri Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.
Vasinin haklarının arasında vasilikten kaçınma hakkı, ve aynı zamanda vasinin, vasiliği kabul yükümlülüğe bulunuyor. Söz konusu esaslar Medeni Kanun kapsamında şu şekilde açıklanıyor:
Vasiliği kabul yükümlülüğü
MADDE 416.- Vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlüdürler.
Aile meclisince atanma hâlinde vasiliği kabul yükümlülüğü yoktur.
V. Vasilikten kaçınma sebepleri
MADDE 417.- Aşağıdaki kişiler vasiliği kabul etmeyebilirler:
l. Altmış yaşını doldurmuş olanlar,
2.Bedensel özürleri veya sürekli hastalıkları sebebiyle bu görevi güçlükle yapabilecek olanlar,
3. Dörtten çok çocuğun velisi olanlar,
4. Üzerinde vasilik görevi olanlar,
5. Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Bakanlar Kurulu üyeleri, hâkimlik ve savcılık mesleği mensupları.
VI. Vasiliğe engel olan sebepler
MADDE 418.- Aşağıdaki kişiler vasi olamazlar:
1. Kısıtlılar,
2. Kamu hizmetinden yasaklılar veya haysiyetsiz hayat sürenler,
3. Menfaati kendisine vasi atanacak kişinin menfaati ile önemli ölçüde çatışanlar veya onunla aralarında düşmanlık bulunanlar,
4. İlgili vesayet daireleri hâkimleri.
Vasi itiraz hakkı..
Vasiliğe atanan kişi, vasilikten kaçınma hakkına sahip oluyor. Vasi, bu hakkını bu durumun kendisine tebliğinden başlayarak on gün içinde kullanabiliyor.
Ayrıca konu ile ilgili olan herkes, vasinin atandığını öğrendiği günden başlayarak on gün içinde atamanın kanuna aykırı olduğunu ileri sürebiliyor.
Vesayet makamı, vasilikten kaçınma veya itiraz sebebini yerinde görürse yeni bir vasi atıyor. Yerinde görmediği takdirde, bu konudaki görüşü ile birlikte gerekli kararı vermek üzere durumu denetim makamına bildiriyor.
Vasiliğe atanan kimse, vasilikten kaçınmış veya atanmasına itiraz edilmiş olsa bile, yerine bir başkası atanıncaya kadar vasiye ait görevleri yerine getirmekle yükümlü oluyor.
Denetim makamı, vereceği kararı vasiliğe atanmış olan kimseye ve vesayet makamına bildiriyor. Vasiliğe atananın görevden alınması hâlinde vesayet makamı, hemen yeni bir vasi atıyor.
Görevin verilmesi
Atama kararı kesinleşince vesayet makamı vasinin göreve başlaması için gerekli işlemleri yapıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com