İzmir tramvay projesi son durum!

İzmir'deki tramvay projesi son durum
İhalesi tamamlandıktan sonra, güzergah seçimlerindeki hatalar yüzünden toplam 7 kez revizyona uğrayan tramvay projeleri, İzmir Büyükşehir’de baş döndüren bürokrat değişikliklerine de yol açtı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi ulaşımı rahatlatmak amacıyla başlattığı tramvay projeleri, güzergah seçimlerindeki isabetsizlikler ve bu sebeple yapılan değişiklikler yüzünden eleştirilere hedef olurken, bu kez de bürokratların peş peşe görevlerinden alınmasına yol açmasıyla konuşulmaya başlandı. Belediye, Şubat 2014’te Karşıyaka’da 9,7 ve Konak’ta da yaklaşık 13 kilometre uzunluğundaki tramvay projelerini hayata geçirmek üzere ihaleye çıktı. Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanı Hasan Poyraz, ihale komisyonu başkanlığını da yürüttü. Üçyol-Üçkuyular, Bornova Metrosu ve İZBAN hatlarının hayata geçmesinde önemli rol oynayan Poyraz, ihaleden 3 ay sonra Başkan Kocaoğlu’nun talimatı ile görevden alındı. Yerine Fen İşleri Daire Başkanlığı’nda şube müdürü Ünal Dağlı getirildi. Bu arada Karşıyaka Tramvayı’nın güzergahında yer alan, ilçeyle özdeşleşmiş asırlık palmiye ağaçlarının başka bir yere taşınacak olması kamuoyunda tepkiye neden oldu. Sosyal paylaşım sitesi üzerinden örgütlenen çok sayıda İzmirli ağaçların taşınmaması için kampanya başlattı.

FATURA DAĞLI’YA KESİLDİ
Palmiye krizinin tırmanması üzerine Başkan Kocaoğlu, Raylı Sistem Daire Başkanlığı’ndan bilgi istedi. Banliyö ve Raylı Sistem Yatırımları Daire Başkanlığı Kocaoğlu’nun istediği bilgileri dosya halinde hazırlayıp ilgili genel sekreter yardımcısına teslim etti. Fakat bilgi Kocaoğlu’nun eline geç ulaştı. Buna sinirlenen Kocaoğlu, genel sekreter yardımcıları ile koordinasyon toplantısı yapma kararı aldı. Fakat metro ve raylı sistem projelerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek eşinin rahatsızlığı nedeniyle raporlu olduğu için toplantıya katılamadı. Canbek’in yerine toplantıda Raylı Sistem Daire Başkanı Ünal Dağlı hazır bulundu. Kocaoğlu, tramvay hattında kalan palmiyelerin taşınması ve güzergah değişikliği konusunda istediği bilgilerin eline geç ulaşmasına sert ifadelerle tepki gösterdi.

SÖZLERİ KALDIRAMADI
Kocaoğlu’nun sert tepkisinden alınan Dağlı önce yıllık izne ayrıldı, ardından Mayıs 2015’te daire başkanlığından istifa etti. Dağlı, aynı başkanlıkta mühendis olarak göreve başladı. Dağlı’nın beklenmedik istifası şok etkisi yarattı. Dağlı’nın yerine yeniden Hasan Poyraz bu göreve getirildi. Ancak bu süreçte ihalesi biten ve yer teslimi yapılan Karşıyaka Tramvayı’nda 3, Konak Tramvayı projesinde 4 kez revizyona gidilmesi meslek odalarının da tepkisine neden olunca Poyraz’ın ikinci dönem daire başkanlığı da Şubat 2016’da son buldu. Kocaoğlu Poyraz’ı bir kez daha görevden alarak yerine Fen İşleri Daire Başkanlığı Altyapı Bakım Onarım Şube Müdürü Mehmet Ergenekon’u getirdi. Tramvay projelerinden sorumlu bürokratlardaki görev değişiklikleri daire başkanları ile sınırlı kalmadı. Önce daire başkanları ardından da raylı sistem daire başkanlığının bağlı olduğu genel sekreter yardımcısı değişti. Raylı Sistem yatırımlarından sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek bu görevini Başkan Kocaoğlu’nun talimatı ile Ankara Çankaya Belediyesinden İzmir’e transfer edilen Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’ye devretti. Canbek daha sonra ESHOT Genel Müdürlüğü’ne getirildi. Maliyeti milyonlarca lirayı bulan böylesine büyük bir projede 2 yıl gibi kısa süre içinde yönetim kademesinde bu kadar değişikliğe gidilmesi kafalarda soru işaretleri oluşmasına yol açtı. Son olarak Raylı Sistem Daire Başkanlığı görevine getirilen Mehmet Ergenekon’un ise raylı sistem yatırımları konusunda daha önceden hiç deneyiminin bulunmadığı öğrenildi.
Sabah