Dikmen Vadisi’nde, belediye ekiplerince kaldırılan çadırlardan geriye, tahliye sırasında taşınamayan eşyalar ve çöp yığınları kaldı. Dün, son kez bölgeye gelen atık toplayıcılar, çöp yığınları arasında eşyalarını aradı. Çadırların kaldırılmasına sevinen vatandaşlar ise, “Vadi’nin temizlenmesini ve kentsel dönüşümün hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi.
Dikmen Vadisi’nde, geçtiğimiz günlerde Suriyeli Said Ailesi’nin 36 günlük bebekleri Ebru’nun ölümüyle yeniden gündeme gelen Suriyeli mülteci ve atık toplayıcıların yaşadıkları çadırlar, önceki gece kaldırıldı. Polis eşliğinde bölgeye gelen Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bölgede yaşayanları, çadırların kaldırılması konusunda uyardı. Ardından iş makineleriyle yıkılan çadırlar ateşe verildi. Vadide yaşam mücadelesi veren Suriyeli mülteciler ve atık toplayıcıları, belediye otobüsleri ile geçici olarak kalacakları barınaklara taşındı. Tahliyeden geriye çadırlarda yaşayanların eşyaları, topladıkları atıklar ve çöp yığınları kaldı. Temizlenmeyi bekleyen Dikmen Vadisi, dün de hareketli bir gün geçirdi. Atık toplayıcılardan bazıları memleketlerine dönerken, bazıları da son kez vadiye geldi. Vatandaşlardan bazıları, uzun süredir işgal ettikleri bölgede bıraktıkları eşyalarını topladı. Bazıları da tahta, branda ve çamurlar arasında unuttuklarını aradı. Tahliye sırasında dokunulmayan atıklar da kamyonlara yüklenip götürüldü.
BİR AN ÖNCE TEMİZLENMELİ
Yukarı Dikmen ve Hilal mahallelerinde yaşayan Ankaralılar ise çadırların kaldırılmasından memnun olduklarını söyledi. Bölgedeki çevre kirliliğinin artması ve güvenlik sorunu nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirten vatandaşlar, “Dikmen Vadisi’ndeki bu manzara Ankara’ya yakışmıyordu. Çadırların kaldırılmasına sevindik. Bir an önce temizlenip, bölgenin pislikten arındırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Semtteki mahalle muhtarları da Dikmen Vadisi’nin temizlenip, kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmasını istedi.
DÖNÜŞÜM BAŞLAMALI
Yukarı Dikmen Mahallesi Muhtarı Abidin Arslan, bölgedeki çadırların kaldırılması hakkında şunları söyledi:
“Mahallede, vatandaşlar uzun zamandır evlerinde huzursuz. Hırsızlık olmasından ya da kendilerine bir zarar verilmesinden korkuyorlardı. Pislik ve koku nedeniyle rahatsızız. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bir ara ‘Ankara ödüllere doymuyor’ diyordu. Ama Dikmen Vadisi, yaşanan çevre kirliliğiyle Ankara’ya yakışmayacak bir manzarayla karşı karşıyaydı. Hem emniyet hem de çevre açısından çadırlardan geri kalan pisliklerin temizlenmesini ve kentsel dönüşümün bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz.”
BÖLGE HAK ETTİĞİ İLGİYİ GÖRMELİ
Hilal Mahallesi Muhtarı İsmail Seki ise Dikmen Vadisi’ndeki işgal nedeniyle uzun zamandır rahatsız olan mahalle sakinlerinin yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi. Seki, çöyle konuştu:
“Kentsel dönüşüm projesine ivedi bir şekilde başlanmasını ve bitirilmesini istiyoruz. İnsanlarda huzur kalmadı. Bu bölgede yaşayamaz oldular. Şikayetler dinlenmeli ve bölge hak ettiği ilgiyi görmeli.”
Hürriyet Ankara