Bodrum’da inşaat yasağı başlıyor!

bodrum

Türkiye’nin gözde tatil beldesi, 190 kilometre uzunluğundaki Bodrum Yarımadası’nda sadece 15 kilometre boş sahil kaldı Türkbükü ile Torba arasındaki kıyı şeridine göz diken rantçılar zamanında aldıkları alanlarda otel inşaatlarını sürdürüyor…

EŞSİZ GÜZELLİKTEKİ İLÇE NE HALE GETİRİLDİ?
Bodrum’un antik çağlardan günümüze ulaşan doğal ve tarihi değerlerinin üzerinde inşaatlar yükseliyor. İmar planlarını, ilçe belediyesi, Çevre Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi yapıyor.

Türkiye’nin tatil cenneti Bodrum’un neredeyse tüm koyları, korunması gereken doğal ve arkeolojik sit alanları yoğun yapılaşma nedeniyle yok oldu. 190 kilometre uzunluğa sahip olan Bodrum Yarımadası’nın kıyı şeridinde yapılaşmaya açılmamış sadece 15 kilometrelik alan kaldı. Türkbükü ile Torba arasında kalan bu el değmemiş güzellikler de yatırımcıların iştahını kabartıyor.

Tatil beldesinde gürültü ve görüntü kirliliği nedeniyle uygulanan inşaat yasağı 15 Mayıs’ta başlayacak. Yasak öncesi ilçede şu günlerde yoğun bir inşaat faaliyeti yürütülüyor. İnşaatın en çok yoğunlaştığı bölgeler ise Pina Yarımadası ve Tilkicik Koyu.

YEŞİL ALAN STATÜSÜNDEYDİ

Yalıkavak’taki Tilkicik Koyu’nda Rönesans Holding, Aksoy Holding’in otel inşaatları sürüyor. Koy, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı 100 binlik çevre düzeni planında “Büyük kentsel yeşil alan” statüsündeydi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı 1/25 binlik planda turizm alanına dö-nüştürüldü ve otel inşaatları başladı. Aksoy Holding, Tilkicik Koyu’nda yer alan 12.6 hektarlık yarımadayı satın alarak butik otel ve villa inşaatına başladı. Rönesans Holding’in koydaki 21 dönümlük arsa üzerinde otel inşaatı da sürüyor. Meslek odalarının açtığı dava sonucu Muğla 2. İdare Mahkemesi koy ile ilgili kullanım kararı değiştirildiği için Yalıkavak imar planlarını 12 Ekim 2015’te iptal etti. Mahkeme kararı, inşaatı devam eden projelerin ruhsatlarını tartışmalı hale getirdi.

YANAN ALANA 4 LÜKS OTEL

Güvercinlik Koyu’ndaki Pina Yarımadası’nda yaklaşık 260 bin metrekarelik ormanlık arazi Orman Bakanlığı tarafından otel yapılmak üzere 2006 yılında MNG’ye ait iki farklı şirkete ve Mesa Holding’e ait bir şirkete 49 yıllığına tahsis edildi. 2007 yılında yarımadada çıkan orman yangınında 238 hektarlık alan küle döndü. Yanan alana 4 lüks otel yapıldı. Torba’daki Usuluk A tipi mesire yeri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan ile tabiat parkına dönüştürüldü ve otel inşaatlarının önü açıldı. Plan iptal edildi ancak milli parka AKP’ye yakınlığı ile bilinen işadamı Fettah Tamince’nin ortağı Turan Avcı tarafından Vogue Otel inşa edildi. Milli parkın içinde bir de Thor Otel bulunuyor. Turgutreis Ali Hoca Burnu’nda oteller sıralanıyor. Gümüşlük Koyunbaba Koyu’nda ise rezidans inşaatı yapılıyor. Yalıkavak Gerişaltı mevkiinde de iş makineleri bütün gün otel inşaatını tamamlamak için çalışıyor.

KIYILAR TAMAMEN DEĞİŞTİ

Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Develi, Bodrum’daki konut ve rezidans inşaatlarının büyük bir kısmının turistik tesis imarıyla yapıldığını söyledi. Kıyı bandının yapılan planlar ile değiştiğini belirten Develi “Bodrum’da ne kadar korunan alan varsa yatırımcıların hedefinde bulunuyor. 190 km’lik kıyı şeridi uzunluğuna sahip olan Bodrum Yarımadası’nda Türkbükü ile Torba arasındaki 15 km’lik kıyı şeridi ve birkaç yarımada dışında imar edilmeyen koy kalmadı” dedi.

Sözcü/ Özlem GÜVEMLİ