Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çorum Koruma İmar Planı’nın yeniden düzenlenmesi için incelemelerde bulundu.
Çorum’un tarihi dokusunu gün yüzüne çıkarmak için koruma amaçlı imar planı yaptırma zorunluluğunu hissettiklerini dile getiren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Üçtutlar, Çöplü ve Karakeçili Mahallelerinde 1988 yılında tescillenen binalar 1991 yılında imar planlarıyla kullanım kararları belirlenmiş. İhtiyaca cevap vermeyen plan da bir buçuk yıldır devam eden çalışma sonucunda bu mahallelerde yer alan 6 hektarlık kentsel sit alanı ve koruma imar planı içine dahil olan 19 hektarlık bölümde kurul üyeleri ile birlikte sivil mimari örnekleri ve sokak yapısını inceledik” dedi.
Koruma amaçlı imar planının onaylanmasının şehrin dünü, bugünü ve yarını adına çok önemli bir çalışma olduğunun altını çizeh Başkan Külcü, “Bu incelemeler sonucunda koruma imar planı içine dahil edilmiş olan 19 hektarlık bölümün plan yetkisinin belediyeye devredilmesi çalışmalarını tamamlayacağız. SİT alanı sınırında yapacağımız düzenlemeler yine kurula sunulacak. Diğer bölgede ise plan yetkisi belediyeye devredilecek. Bunun sonucunda ise tarihi eserlerin etrafındaki yapılaşmaların düzenli bir şekilde yapılması ve eskiye sahip çıkarak yeni proje üretilmesine imkan sağlayacak” dedi.
Çorum Belediyesi olarak Taşınmaz Kültür Varlıkları katkı payı olarak emlak vergisi gelirlerinin yüzde 10’unu İl Özel İdaresine aktardıklarını belirten Külcü, bu gelirleri Valilikle iş birliği içinde şehirdeki bazı tarihi eserlerin yeniden hayat bulması için kullanmaya başladıklarını dile getirdi.
Başkan Külcü, yapılacak çalışma ile birlikte Çorum’da tarihi yapıların yeniden canlanacağı, kentin mimarı yapısının zenginleşeceği ve şehrin turizmine de büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Hürriyet Yerel