Bir dairenin rayiç bedeli nasıl öğrenilir?

Bir dairenin rayiç bedeli nasıl öğrenilir

Rayiç bedel, 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri olarak biliniyor. Peki bir dairenin rayiç bedeli nasıl öğrenilir? diyorsanız işte yanıtı…

Dairelerin alım satım bedelleri rayiç bedel olarak karşımıza çıkıyor. Rayiç bedelin belirlenmesinde güncel piyasa şartları etkili oluyor. Yani güncel piyasa şartlarına göre bir dairenin alım satım bedelinin belirlenmesinin karşılığı rayiç bedel oluyor. Rayiç bedel; piyasa değeri ve emlak vergisi bedelini baz alan değer olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Piyasa şartlarına göre belirlenen rayiç bedelleri etkileyen unsurları şöyle; arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak vs..

Bir semtin rayiç bedeli hesaplanırken bazı unsurlar önemli oluyor. Bunlardan en önemlisi, konutun bulunduğu konumdur. Yani konutun şehir içinde veya dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen önemli bir faktör oluyor. Örneğin, şehir içindeki aynı özelliklere sahip bir konutun rayiç bedeli, şehir dışındaki konuttan daha yüksek oluyor. Aynı zamanda doğal ve mimari özellikler de rayiç bedelde etkili oluyor.

Dairenin rayiç bedeli, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Peki bir dairenin rayiç bedeli nasıl öğrenilir? diyorsanız işte yanıtı…

Daire rayiç bedeli belgesini almak için dairenin bağlı olduğu belediyeye gitmek yeterli oluyor. Ada ve parselden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle-cadde ve sokak bilgilerine göre o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor.

Ayrıca, daire rayiç bedel bilgileri belediyeyi telefon ile arayarak da öğrenilebiliyor.

Rayiç bedel eksik beyan cezası!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com