Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye vereceği olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi sürecine çed raporu süreci deniyor. Peki ÇED raporu ne kadar sürede alınır? ÇED raporu kaç günde alınır? diyorsanız işte yanıtı..
ÇED raporu; belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği belgeye deniyor. Süreç, kendi başına bir karar verme süreci olmuyor,karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak nitelendiriliyor.
ÇED raporunun amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmadan çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında koruyarak, yeni proje ve gelişmelerin; çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini, ilgili tüm tarafların görüş, kaygı ve önerilerini de dikkate alarak işletme öncesi, işletme sırası ve işletme sonrasınında içine alarak değerlendirilmesinin yapılması olarak biliniyor.
ÇED Yönetmeliğine göre «ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ OLUMLU» kararı veya «ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GEREKLİ DEĞİLDİR» kararı alınmadığı sürece hiçbir teşvik, onay, izin yapı ve kullanım ruhsatı verilmiyor, proje için yatırıma başlanamamakta ve ihale edilemiyor.Peki ÇED raporu ne kadar sürede alınır? ÇED raporu kaç günde alınır? diyorsanız işte yanıtı..
ÇED Raporlarının komisyon üye sayısı kadar çoğaltılması gerekiyor. Çoğaltılan nihai ÇED Raporları 10 iş günü içerisinde Bakanlığa sunuluyor. Bakanlık, Komisyonun rapor hakkındaki çalışmaları ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Olumsuz” kararını on iş günü içinde veriyor, bu kararı komisyon üyelerine bildiriyor.
ÇED raporu alması gereken işletmeler nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın