Kira artışı hesabında dönemin üretici fiyat endeksi oranları kullanılması gerekiyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından on iki aylık ortalama yüzdesi kullanılıyor. Peki 2016 Şubat kira artış oranı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Barınma ihtiyacını karşılamak için ev kiralayan kimseler mal sahibi ile yıllık bir sözleşme imzalıyor. Bu sözleşme kanunda belirtilen haklı sebepler doğmadığı sürece feshedilemiyor.
Buna göre, süresi dolan kira sözleşmesi bitmiyor; otomatik olarak yenileniyor. Ancak yenilenen kira döneminde kira bedeline belli oranda artış yapılıyor.
Ev kira artışı hesabında dönemin üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor. Hesaplamada ÜFE oranlarından 12 aylık ortalama artış oranı kullanılıyor. Bu oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki 2016 Şubat kira artış oranı nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
3 Şubat 2016 tarihinde TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,55 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,94 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,50 artış gösterdi.
Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulunduğu için meskendeki kiracıya Şubat ayında yüzde 5,50 oranında zam yapılacak.
Buna göre kira bedelinizin 1000 TL olduğunu düşünürsek, ev sahibi en fazla 55 TL zam yapabilecek.
Üretici fiyat endeksi Ocak 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com