Muvazaalı satış ispatı!

Muvazaalı satış ispatı

Muvazaa, gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan işlem oluyor. Peki muvazaalı satış ispatı nasıl yapılır? İşte muvazaalı satış ispatı…

Hukuki tanımıyla tarafların üçüncü kişileri ya da kurumları aldatmak amacıyla gerçek iardelerine uymayan bir işlem yapmaları, fakat görünürdeki bu işlem kendi aralarında geçerli olmayacağı konusunda aralarında anlaşmalarına muvazaa adı veriliyor.

Muvazaa borçlu bir kimsenin sahip olduğu gayrimenkulün borcundan dolayı satılmaması için, para ödemesi söz konusu olmamakla birlikte evi tapuda bir başka kimseye satmış gibi göstermesi şeklinde yapılabiliyor.

Muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebiliyor ve zararlarının tazminini talep edebiliyor. Peki muvazaalı satış ispatı nasıl yapılır? İşte muvazaalı satış ispatı…

Murisin paraya ihtiyacı yokken durduk yere satış yapmış olması, satış işleminin değerinin altında gösterilmiş olması, satış işleminin vefata yakın tarihlerde yapılmış olması, murisin sağlığında “onları mirasımdan mahrum edeceğim” kabilinden sözlerinin şahit beyanıyla ispatı gibi vakıa ve şahit beyanlarının toplamıyla mal kaçırma/muris muvazaası ispatlanabiliyor.

Dava süreci şu şekilde işliyor:
-Tapu kayıtlan getirtiliyor.
-Kayıt sebepleri araştırılıyor.
-Taraf şahitleri dinleniyor.
-Keşif yapılıyor.
-Bilirkişi mütalaası alınıyor.
-Neticede, hasıl olan kanaata göre karar veriliyor.

Muvazaa ne demektir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com