Muvazaa ne demektir?

Muvazaa ne demektir

Muvazaa ile ilgili bilgilere Türk Borçlar Kanunu’nun 19. maddesinde düzenleniyor. Peki muvazaa ne demektir? Muvazaalı işlem nedir? Muvazaa nasıl ispat edilir? diyorsanız işte yanıtı…

Muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla, gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma olarak ifade ediliyor.

Muvazaalı satış örneklerinden en bilineni: Borçlu bir kimsenin sahip olduğu evin borcundan dolayı satılmaması için, para ödemesi söz konusu olmamakla birlikte evi tapuda bir başka kimseye satmış gibi göstermesi oluyor. Aynı zamanda eşiden veya çocuklarından da mal kaçırmak isteyen kişiler muvazaa satışlar gerçekleştiriyor.

Muvazaalı işlemden etkilenen üçüncü kişiler muvazaalı bir sözleşmenin varlığını mahkemeler önünde ileri sürebiliyor ve zararlarının tazminini talep edebiliyor. Fakat bunun belgelerle ispat edilmesi de gerekiyor. Bu hususla ilgili esaslara Borçlar Kanunu’nun 19. maddesinde yer veriliyor.

Kanunen; bir sözleşmenin türünün ve içeriğinin belirlenmesinde ve yorumlanmasında, tarafların yanlışlıkla veya gerçek amaçlarını gizlemek için kullandıkları sözcüklere bakılmaksızın, gerçek ve ortak iradeleri esas alınıyor. Borçlu, yazılı bir borç tanımasına güvenerek alacağı kazanmış olan 3.kişiye karşı, bu işlemin muvazaalı olduğu savunmasında bulunmuyor.

Muvazaalı işlemin ispatı iddianın kim tarafından ileri sürüldüğüne göre değişiklik gösteriyor. Muvazaa iddiasının muvazaalı işlemin taraflarından biri tarafından ileri sürülmesi halinde iddia yazılı delille ispatlanması gerekiyor.

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com