Tapudaki işlemlerin yapılabilmesi için, tapu harcının ödenip dekont ile tapu müdürlüğüne teslim edilmesi gerekiyor. Peki tapu harcı neye göre hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu müdürlüğündeki taşınmaz mal alım-satım işlerinde verilen hizmet karşılığı tapu harcı isteniyor. Harç, evrakla ncelenip bir sorun ve eksik tespit edilmediği zaman talep ediliyor. Evraklada bir eksiklik olması durumunda hepsinin tamamlanması bekleniyor.
Eğer, eksik evrak yoksa tapu müdürlüğünden satıcı kişiye mesaj geliyor ve bu mesajda tapu harcı bilgileri, tapu harcının nereye ödeneceği ve sonrasında tapu müdürlüğündeki randevu günü ve saati bilgileri veriliyor.
Tapu müdürlüğünde verilen randevu günü ve saatinden önce yatırmak gerekiyor. Tapu harcı yatırılmadan randevuya gidildiği takdirde hiç bir işlem yapılamıyor.
Bu sebeple tapu işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının mesajda belirtilen randevu saatinden önce yani tapu harcı ödeme zamanı içerisinde ödenmesi gerekiyor. Tapu harç dekontu ile birlikte tapu müdürlüğüne gidildiğinde işlemler yapılıyor. Peki tapu harcı neye göre hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor.
Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması durumunda ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com