Eş muvafakatnamesi ile ilgili yasal esaslar medeni kanun kapsamında yer alıyor. İşte eş muvafakatnamesi medeni kanun esasları…
Eş muvafakatnamesi, aile şerhi bulunan gayrimenkul üzerinde yapılacak olan tasarruf işlemlerinde eşten alınması gereken izin olarak tanımlanıyor.
Aile konutu şerhi bulunan bir konutun satılması veya kiraya verilmesi için eşin diğer eşten “eş muvafakatnamesi” olarak adlandırılan iznini alması gerekiyor.
Eş muvafakatnamesi bulunmadan yapılabilcek işlemlere Türk Medeni Kanunu gereğince sınırlamalar getiriliyor. Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira kontratını feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor. İlgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;
MADDE 194
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.
Eş muvafakatnamesi örneği 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com