Aile konutu, ailenin oturduğu mesken olarak biliniyor. Aile konutu şerhi konulabilmesi için bazı şartlar aranıyor. Peki aile konutuna şerh nasıl konulur? diyorsanız işte yanıtı…
Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları yer olarak ifade ediliyor. Eşlerin devamlılık arzetmeyen yahut yerleşme niyetiyle ikamet etmedikleri örneğin yazlık ev, atama nedeniyle tek bir eşin gittiği şehirde tuttuğu ev bu anlamda aile konutu olmuyor.
Yani aile konutunu evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yer olarak tanımlamak mümkün oluyor.Peki aile konutuna şerh nasıl konulur? diyorsanız işte yanıtı…
Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan üçüncü şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor. Tapuya aile konutu şerhi konulmasıyla birlikte eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Aile konutu şerhi için gerekenler şu şekilde sıralanıyor:
– Dilekçe
– Aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge
– Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt
– Evlilik cüzdanı.
Aile konutu şerhi tapu harcından ve döner sermaye masraflarından ise muaf tutuluyor.
Ölümden sonra aile konutu şerhi kalkar mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com