Riskli yapıların tespiti Bakanlık tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor. Peki riskli yapı tespiti için istenen evraklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kentsel Dönüşüm Kanunu esasları gereğince, riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Riskli yapı raporu alınan yapılar için yıkım süreci başlatılabiliyor. Taşınmazı yıkılan mal sahiplerine de bazı olanaklar sunuluyor.
Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü bitirmiş olan veya yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen bina, riskli bina oluyor.
Riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanan yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor. Peki riskli yapı tespiti için istenen evraklar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Riskli yapı tespiti için istenen evraklar…
*Lisanslı Firmanın İl Müdürlüğüne Dilekçesi
*Malikin Talep Dilekçesi
*Malikin Tapu Belgesi Sureti
*Malikin Kimlik Belgesi Sureti
*Güncel Tapu Takyidat Belgesi
*Vekaletname (Malik Adına Vekaleten İşlem Yapılması Durumunda)
*Yapının A.R.A.A.D.NET’ten Alınacak İnceleme Formu
*Emlak Vergisi Bina Bildirimi
*Bakanlık Teknik Eğitimine Katılım Belgesi Sureti
*Jeoloji-jeofizik Mühendislerinin Oda Kaydı ve Beş Yıllık Tecrübelerini Gösterir Belge (Zemin Etüd Raporu Hazırlanması Durumunda Gerekli)
Riskli yapı tespiti için nereye başvurulur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com