Sükna hakkı nedir nasıl kurulur?

Sükna hakkı nedir nasıl kurulur

Oturma hakkı olarak da bilinen sükna hakkı nedir nasıl kurulur? Oturma hakkı nasıl tesis edilir? İşte sükna hakkı tesisi…

Sükna hakkı; kelime anlamı oturma hakkı olup; sahibi olduğu kimseye söz konusu taşınmazın tamamında veya bir kısmında oturma hakkı veriyor.

Sükna hakkı sahibi olan kişiler, bu hakkı bir başkasına devredemediği gibi, miras olarak da bıramıyor. Birbiri ile benzer haklar olan sükna hakkı ile intifa hakkının farklılıkları da bulunuyor.

Sükna oturma hakkı ile ilgili diğer kanuni hükümler aşağıda sıralanıyor;

MADDE 824.-
Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir.
Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabilir.

Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabilir.

MADDE 825.-
Oturma hakkı, binanın veya bir bölümünün tamamından yararlanma yetkisi veriyorsa; bina veya bölümün muhafazası ve olağan bakımı için gerekli onarım ve yenileme giderleri, oturma hakkı sahibine aittir.

Oturma hakkı sahibi bina veya onun bir bölümünü malik ile birlikte kullanıyorsa, bakım ve onarım giderleri malike ait olur.

Sükna hakkı ne zaman sona erer?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com