Urla’da kaçak yapıların yıkımı hız kazandı!

izmir

İzmir’in Urla ilçesinin Balıklıova mahallesinde, Kıyı Kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle kaçak yapıların yıkımı sürerken, mahalle halkı, bölgeyi ikiye bölen barınakların yıkımına destek çıktı.
Urla ilçesinde yılan hikayesine dönen ve büyük tartışmalara neden olan Balıklıova mahallesinde 74 kaçak yapının yıkım işlemi Danıştay’ın kararıyla birlikte hızlandı. Barınakların Kıyı Kanununa aykırı olduğu gerekçesiyle böyle bir karar alınırken, mahkeme kararı sonrası bazı vatandaşlar kısa süreli direnişin ardından yapıları boşalttı. Öte yandan, bölge Büyükşehir Yasasıyla birlikte Urla Belediyesine devredilirken, belediye yetkilileri, yıkım kararı bulunan bölgede yeni bir projenin hayata geçirileceğini bildirdi. Bölgeden edinilen bilgiye göre, barınakların yapım tarihinin 1990’lı yıllara kadar dayandığı öğrenildi.

Balıklıova mahallesinde yaşayan bazı vatandaşlar tahliye kararının ardından gerçekleşen yıkım kararına destek çıktı. 194 parselde yer alan kaçak yapıların yıkımına memnun olduklarını belirten bazı vatandaşlar, barakalarından çıkmak istemeyen kaçak yapı sahiplerini haksız bulduklarını ifade etti.

BARINAKLAR BÖLGEDE NASIL YAPILDI?

Balıklıova Muhtarı Akın Yılmaz da, gelinen süreç hakkında bilgi verdi. Önceleri bazı vatandaşların bölgede çadırlar kurduğunu ve yazları Balıklıova mahallesine geldiğini öne süren Yılmaz, “Yaşanması gerekenler yaşandı. Asıl Balıklıova köylüsü biziz. Onlar yazları gelen misafirlerdir. Önceleri çadırla başladılar sonra baraka haline getirdiler. Son birkaç yıldır da ikametlerini buraya aldıran insanlar. ‘Biz Balıklıovalıyız’ diye kendilerini ifade ediyorlar; ama asıl Balıklıova köylüsü biziz. Onların ne burada okula giden çocukları var ne de başka bir şey. Yalnızca yaz tatillerini geçiren komşularımızdır” dedi.

Öte yandan, iddialara göre asıl sorun bölgede yaşayan vatandaşların denize girmek istemesiyle başladı. İddialara göre kaçak yapı sahipleri bölgeyi tel örgüyle çevirip kapatırken, tellerin üzerine “Yabancılar giremez” diye yazdı.

Balıklıova Muhtarı Akın Yılmaz, kıvılcımın başlamasını ise şöyle anlattı: “Siz kimin yerinden kimi kovuyorsun? Benim komşum, oğlum, halamın kızı da oradan denize girecek. Orası köy tüzel kişiliği statüsündeydi; ama şimdi mülkiyeti belediyeye geçti. Sayın başkanımızın da orası için güzel bir projesi var. Gördük, dinledik ve beğendik. Kısa zaman içerisinde de hayata geçirilecek. Yalnızca köylümüz değil, Balıklıova’ya gelen ziyaretçilerimiz de o plajdan eşitçe yararlanacak. Çok daha iyi olacak.”

“TUĞLA ÖRMÜŞLER, EV HALİNE GETİRMİŞLER”

Mahallede yaşayan yaşlı bir vatandaş ise barakada yaşayanların ayrıca örgütlendiğini iddia ederek, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın kendileriyle paylaştığı projeyi beğendiklerini söyledi. Yaşlı kadın duygularını şu sözlerle paylaştı:

“Biz projeyi çok beğendik. Ben ağladım, duygulandım. Ben, 70 yaşındayım. Biz eskiden harman kovuyorduk. Orada denizin ortasında ada vardı, oraya yüzerek giderdik. Eski köyden eşekle gelir, geceleri ailelerimizle orada denize girerdik. Orası köyümüzün tek plajıydı. Oradan girerdik denize. Başka plaj yok. Eski muhtarımız Tayyar da onlara yardımcı olmuş, yer vermiş. Ama onlar tuğla örmüş ev haline getirmişler. Ben de gittim, ‘benim kızımın evi’ yok dedim. ‘Kızıma da bir ev yapalım’ dedim. Bana ‘köylüye ev yok’ dediler. ‘Bu evler sahiplendi’ dediler. Bunu ispatlarım. 7 sene evvel, bizde istedik, vermediler. Köyümüzden 1 kilo fasulye almadılar. Bakkallar söylesin. Köylerimize katılmadılar. Ayrı örgütlendiler. Öyle yaşıyorlar. Bunu siz olsanız kabul eder misiniz, söyleyin kardeşler. Allah razı olsun başkanımızdan. Bize katıldı, yardımcı oldu. Çok teşekkür ediyoruz. Her zaman bekliyoruz. Biz onunla beraberiz. O da bizimle olursa burası temizlenir. Çocuklarımız top sahasına, oyun parkına gider. Biz de patik öreriz, gözleme yaparız, satarız. Köyümüzü böyle istiyoruz.”

“ÜLKEMİZDEKİ BÜTÜN EVSİZLER DENİZ KENARINA EV YAPSIN”

Bir başka vatandaş ise şöyle konuştu: “Ben burada doğmuş burada büyümüşüm, Balıklıova köylüsüyüm, evim yok. Ben bu köye hâlâ hizmet veren bir insanım. Ben hiçbir zaman başkanıma, muhtarıma buraya ev yapacağım diye gitmedim. O zaman biz de kalkıp gidelim yapalım. Madem kural buysa, ülkedeki tüm evsizler gidip deniz kenarlarına ev yapsın, böyle mi olması gerekiyor? Biz buna karşıyız. Başkan bize söz verdi. ‘Biz oraya villa dikecek değiliz’ dedi. ‘Siz ne istiyorsanız onu yapacağız’ dedi. ‘Spor sahası, gece pazarı, tiyatro, gençlere eğlence yeri, meydan, her şeyi yapacağız’ dedi. Biz başkanımıza teşekkür ederiz. Biz onun arkasındayız.”

Yenigün Gazetesi