İzmir Bayraklı-Salhane bölgesinde yatırımcılar endişeli!

İzmir Bayraklı-Salhane bölgesi

İzmir’in yeni kent merkezi Bayraklı-Salhane bölgesi, her geçen gün yeni rezidanslar ve iş merkezleriyle gelişmeye devam ederken, artan nüfus ve bina yoğunluğu trafik sorununu gündeme taşıdı. 500 bin kişinin yaşaması ve günde 1.5 milyon kişinin etkileşim halinde olması beklenen bölgede mevcut bina ve nüfus yoğunluğunun üstüne gelecek yeni binalar ile katlanacak nüfus trafiği daha da artıracak. Bölgede yatırım gerçekleştirenler, trafik sorununa karşı 100 yılı öngören planların yapılması gerektiğini, İZBAN’ın yeraltına alınması, toplu ulaşım, deniz ulaşımı, bisikletli ulaşım ve ara yolların geliştirilmesini önerdi.

YATIRIMCILARDAN ORTAK GÖRÜŞ: “UZUN VADELİ PLANLAR YAPILMALI”

Şehir Planlamacıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer: “Yeni çözümler şart. Bayraklı iskelesi aktif hale getirilmeli, bisiklet yolları geliştirilerek çevreden insanların bisikletleriyle bölgeye gelmeleri teşvik edilmeli. Para karşılığı otopark muafiyeti yeni binalarda kesinlikle uygulanmamalı. Her binanın otoparkı mutlaka olmalı.”

Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak: “Kentlinin bu alanlara yaya veya araçla çok daha rahat erişimini sağlayacak çözümlerin üretilmesi gerekiyor. Bu noktada İzban hattının yer altına alınması gelecek için kaçınılmaz. Araç trafiği bakımından; yeni kent merkezini hem kıyı şeridine hem de çevre yoluna kesintisiz ulaşımını sağlayacak ilave arterlerin oluşturulması gerekiyor. Tek bir çözüm görüyorum. Bunları elbirliği ile yapmak zorundayız.”

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır: “Şehrin planlanıp bu yönde atılımlar atılması gerekiyor ancak bu yönde çalışmaları maalesef göremiyoruz. Günü kurtarmaya yönelik faaliyete geçirilen projeler, sorunu geçici çözse de uzun vadede daha da derinleştiriyor. Toplu taşımaya yatırım yapılmalı. İstanbul gibi metrobüs hatları yapılabilir. Raylı sistem geliştirilerek ek seferler getirilmeli. Bu bölge için deniz taşımacılığı aktif bir şekilde gündeme alınmalı.”

Kavuklar Grup Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk: “Ankara Caddesi şimdiden sıkışmaya başladı bile. Deniz gibi çok önemli bir avantajımız var, en kısa zamanda faaliyete geçirmemiz ve insanları alıştırmamız gerekiyor. Eğer önlemlerimizi bugünden almazsak projeler çoğaldıktan sonra çözüm bulmamız mümkün olmayacak.”

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı: “İnsanların bu bölgeye kolay ulaşabilmelerini sağlayabilmek öncelikli hedef olmalı. Toplu taşıma yatırımlarına burada büyük rol düşüyor. Dünya kentlerini incelemeli ve uzun vadeli planlarımızı şimdiden oluşturmalıyız. Bölge deniz taşımacılığı için oldukça uygun. Bayraklı iskelesi ve yeni kent merkezi arasında raylı bağlantı kurmalıyız.”

MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü: “Avrupa’da kentlerin yüz yıl sonrası düşünülerek planlamaları gerçekleştiriliyor. Yerel yönetim ve merkezi kurumlar ortaklaşa bir görev dağılımı yapıp bu sorunu birlikte çözmelerinden yanayız. Bölge, mevcut yükü dahi kaldırmıyor. Bunun acil olarak çözülmesi ve İzmir’in gerçek bir Avrupa şehri olmasını bekliyoruz.”

TÜGİAD Ege Şube Başkanı Hüseyin Canpolat: “Bölgedeki mevcut raylı sistemin zaman kaybetmeden yer altına alınması gerekli. Bunun yanında liman bağlantı yolları da yapılabilirse yer altına alınması önemli bir rahatlama sağlayacaktır. Çevre yolu bağlantı yolları hemen projelendirilip yapılmalı çünkü bu seviyede bile bölgede trafik yoğunluğu yaşanmaya başladı.”

Mim Grup Ceo’su Musa Turan: “Ülkemizin en büyük hastalığı önce işi yapıp planlamayı sonraya bırakıyoruz. Kervan yolda dizilir misali bir strateji izliyoruz. Bunun dezavantajlarını da ne yazık ki yıllar sonra yaşıyoruz. Şu an olduğu gibi… Yeni kent merkezinin hali hazırda bağlantı yolları, altyapı sorunları ve otopark sorunları mevcut. Bunların iyi bir planlamayla çözülmesi ve hemen çözülmesi gerekiyor. Aksi takdirde yarın çok geç olacak.”

Yeni Asır