Taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde intifa hakkı tesis edilebiliyor. Peki intifa hakkı olan daire satılabilir mi? İşte intifa hakkı olan dairenin satışı…
İntifa hakkının tesisi ile gayrimenkulün maliki, eşyanın veya hakkın, öz değerini kendisinde tutmakta; buna karşılık bunlardan elde edilecek yararları belirli bir kişiye tahsis etmiş oluyor.
İntifa hakkı, şahsa bağlı irtifak hakları arasında yer alıyor. İntifa hakkının konusu sadece taşınmaz mal ile sınırlı olmuyor. Menkul, hak veya malvarlığı da intifa hakkının konusunu oluşturabiliyor.
İntifa hakkı, hak sahibine, zorunlu olarak, ayrılmaz bir biçimde bağlanıyor. İntifa hakkı, gerçek kişi lehine tesis edilebileceği gibi tüzel kişi lehine de tesis edilebiliyor. Hatta birden çok kişi adına tesis edilen intifa hakkının, müşterek veya iştirak halinde olması da mümkün oluyor.
İntifa hakkı, hak sahibine, yalnız yararlanma yetkisi sağlıyor. Peki intifa hakkı olan daire satılabilir mi? İşte intifa hakkı olan dairenin satışı…
İntifa hakkı sahibi daire üzerinde fiili ya da hukuki tasarruflar yapamıyor. Buna göre intifa hakkı sahibi tarafından daire satılamıyor ve ipotek ettirilemiyor.
İntifa hakkı olan dairenin satışını kuru mülkiyet sahibi yapabiliyor. Satış sonrasında dairenin maliki değişse de taşınmazın intifa hakkı yine sabit kalıyor ve o kişiye geçmiyor.
Bu nedenle daire satışlarında yapılacak araştırmalarla birlikte intifa hakkı olup olmadığının da öğrenilmesi yararlı oluyor. Aksi halde, daire satın alınsa bile, intifa hakkı bir başka kimsede olacağından bu daire kullanılamıyor.
Gayrimenkul intifa hakkı devir sözleşmesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com