Ev sahibi olmak isteyen birçok kimse, henüz inşaat çalışmalar bitirilmemiş yapılardan, müteahhit ile sözleşme imzalayarak, ev sahibi olabiliyor. Peki müteahhit hangi masrafları öder? diyorsanız işte yanıtı…
Müteahhit, (Yüklenici veya Üstenci) sözleşme ile yüklenilen işi veya projeyi gerekli yöntemle temin ve tamamlamayı taahhüt eden özel veya tüzel kişiye verilen kişi olarak ifade ediliyor.
Müteahhit olmak için herhangi bir okuldan mezun olma şartı aranmıyor. Ticaret odasına kaydını müteahhit olarak tescil ettirmiş bulunan 18 yaşını doldurmuş her T.C. vatandaşı yapı müteahhiti olabiliyor.
Ev sahibi olmak isteyen birçok kimse, henüz inşaat çalışmalar bitirilmemiş yapılardan, müteahhit ile sözleşme imzalayarak, ev sahibi olabiliyor. Sözleşmelerinin noterde resmi düzenleme şeklinde yapılması zorunlu oluyor ve tarafların sözleşmeye uyması gerekiyor. Peki mteahhit hangi masrafları öder? diyorsanız işte yanıtı…
Müteahhitin ödediği masraflar sözleşmeden sözleşmeye değişkenlik göstermek ile birlikte şu şekilde sıralanıyor:
a- Sözleşme, imar uygulama harçları, intikal, ödenmeyen emlak vergileri( 15.000TL ile sınırlıdır), tevhit ve projelendirme sırasında doğacak her türlü harç, vergi, teknik eleman ücretleri, tüm proje tasarım ücretleri ve masraflar
b- Projelendirme ve proje tasdiki sırasında gerekli evrakın tanzimi, masrafları, proje tasdik harcı, teknik eleman tasdik harcı, proje vize harçları ve inşaat ruhsatı alınması ile ilgili masraflar, inşaat ve işgaliye harçları
c- Binanın kat irtifakı sırasında doğacak harç ve masraflar
d- İşin idaresi, kullanılacak her türlü alet, edevat, makine, taşıt vesairenin alınması ve muhafazasının masrafları
e- İşin yapılması için gerekli inşaat masrafları ile inşaatı devamı süresince bütün yollarda trafik akışının temini için gerekli tedbirlerin alınması ve bunlara ait masraflar
f- MÜTEAHHİT adına çalışan personel ve işçinin her türlü ücretleri ile iş kazası olması halinde bunlara ait tedavi ve tazminat gibi masraflar
g- İş yerinde alınacak koruma ve emniyet tedbirlerinin gerektirdiği masraflar MÜTEAHHİT’E ait olacaktır.
h- Bağımsız bölümlere yapı kullanma izni alınması sırasında Belediye’ye, Odalara teknik sorumlulara özetle işin ifası ile ilgili tüm vergi ve harçlar MÜTEAHHİT’E aittir.
i- İnşaat sırasında komşu parsellere, yola, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, vs. tesislere verilecek zararlardan MÜTEAHHİT sorumludur.
j- MÜTEAHHİT’İN sorumluluğuna giren konularda üçüncü şahıs, gerçek ve tüzel kişiler tarafından ARSA SAHİPLERİ aleyhine açılabilecek davalarda; dava sonucunda arsa sahiplerine yüklenebilecek her türlü tazminat, tüm dava masrafları ile ARSA SAHİPLERİ’NCE tutulacak avukatların vekâlet ücretleri MÜTEAHHİT’E aittir.
Müteahhitler iskan almak zorunda mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com