TMB Başkanı Yenigün, “Türk firmalarının birbirlerini kırmadan, ortaklık kurarak küresel piyasalarda büyümesi gerekir” dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, sektörün karşılaştığı riskleri, yeni iş yapma biçimini ve pazar hedeflerini değerlendirdi. Yenigün, devletin kartvizitini yanlarında hissetmelerinin önemli olduğunu söyledi. Türk firmalarının birbirlerini kırmadan, ortaklıklar kurarak küresel piyasalarda büyümesi gerektiğini belirtti. Yenigün, şu mesajları verdi:
323 MİLYAR DOLARLIK BAŞARI: TMB’nin 141 üyesi var. 1972’den bugüne 107 ülkede 323 milyar dolarlık 8 bin 693 projeyi tamamladık. Yurtdışında bitirilen işlerin yüzde 90’ını yurtiçi taahhüt edilen işlerinin yüzde 70’ini TMB üyeleri gerçekleştiriyor.
PAZAR DARALDI: Son dönemde Rusya, Irak, Libya pazarları aksadığı için sözleşmeye bağlanan işler yaklaşık yüzde 30 azaldı. 25-30 milyar dolarlık yıllık potansiyel 19-20 milyar dolara indi.
LİBYA’YI TAKİP EDİYORUZ: Libya’daki hükümet kurma sürecini dikkatle izliyoruz. Halen 1.5 milyar dolarlık alacağımız, 1.5 milyar dolarlık teminat mektubumuz, bir kısmı yağmalanan 1.5 milyar dolarlık makine parkımız söz konusu. Özellikle teminat mektuplarına yılda 50 milyon dolar komisyon ödüyoruz. Bu katlanılabilecek yük değil. Bunu dondurmak istiyoruz.
IRAK’LA İLGİLİ ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Irak, en çok geri dönüş veren pazarımız. Mazot, kum, çakıl hariç herşey Türkiye’den gidiyor. “Irak’a, sadece K.Irak’a değil, Irak’ın tamamına yönelik 2.5-3 milyar dolarlık bir borç verelim. Taahhüt işlerimiz yürüsün” şeklinde bir önerimiz var. Bu kabul de edildi. Ancak seçim nedeniyle gündemden düştü. Şimdi yeniden gündeme getirmek istiyoruz. Irak’tan alacağımız yaklaşık 700 milyon dolar.
İRAN’DAKİ FIRSATLAR: Yaptırımların kalkması sonrasında İran, güzel bir pazar. Yapılacak çok iş birikmiştir. 7-8 ay önce büyükelçimizle temasa geçtik. Yapılması muhtemel projelerle ilgili bir heyet gelmesi için cevap bekliyoruz. Arada bir heyet geldi. Rafineri projelerini anlattılar. Bu sırada İran’a her ülkeden heyetler gidiyor. Avrupalı, ABD’li bize birlikte gidelim diye çağrıda bulunuyor.
SİYASİ TUZAK SORULAR
Yenigün’e bir dizi politik tuzak soru da ardı ardına geldi. İlk soru “İran’la siyasi ilişkiler sektörü olumsuz etkiliyor mu?” idi. Yenigün, “İstiyoruz ki siyasi ilişkiler iyi olsun. O zaman devletin kartviziti de yanımızda oluyor” dedi. İkinci soru, “Kartvizit yanınızda olsaydı, işler ne kadar artardı?” idi. Yenigün, “Yüzde 20 artardı” dedi. Üçüncü soru, “İran, Almanlarla, Fransızlarla gelin diyormuş…” oldu. Yenigün, “Bize öyle bir duyum gelmedi” dedi. Bir diğer soru “Komşularla siyasi ilişkilerden sektör memnun yani…” şeklinde soruldu. Yenigün, “Böyle bir soruya cevap veremem. Bana söyletmeyin lütfen” diyebildi.
Sabah