Taşınmaz malların kiralanması durumunda kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.
Kira dönemi biten ve yenilenen kiralamalarda kira sözleşmesindeki esaslar aynen yeni kira döneminde de uygulanıyor. Ancak kira bedelinde belli miktarlarda artış yapılabiliyor.
Borçlar Kanununa göre tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanabiliyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Ancak bu kural yalnız konut kiralamalrında kullanılıyor, işyerlerinde ise 2020 yılına kadar bu kural uygulanmıyor.
Ev kiralamalarında uygulanacak kira artış oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki Eylül ayında kiralar ne kadar artacak? diyorsanız işte yanıtı..
Kira enflasyon oranı Eylül 2015 verileri şu şekilde;
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.
Ev kiralamalarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 2015 Eylül ayında kiralara bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,21 oranında artış yapılacak.
Kira zammı hesaplama Eylül 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın