Kanuni mirasçıların korunan hakkına saklı pay adı veriliyor. Peki mirasta saklı pay oranı nedir? İşte saklı pay oranı 2016…
Mirasçının, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi ya da mirasbırakana veya mirasbırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemesi durumuna bağlı olarak, saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması söz konusu olabiliyor.
Vefat eden kişi mirasını istediğine bırakabiliyor. Ancak vasiyetname ile bu yapılırken mirasçıların saklı paylarına dokunmak mümkün olmuyor. Başka bir deyişle, vasiyetname hangi yönde olursa olsun mirasçıların miras üzerinde hakkı bulunuyor. Buna ‘saklı pay’ adı veriliyor.
Saklı pay, mirasbırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin tereke üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor ve mirasçının mirasbırakana olan yakınlığa bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.Peki mirasta saklı pay oranı nedir? İşte saklı pay oranı 2016…
Saklı pay oranı 2016…
Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.
Mirasta çocuğun saklı payı nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com