Tapuda ayrılma işlemi yapılabildiği gibi birleştirme işlemi de yapılabiliyor. Peki iki tapunun birleştirilmesi için gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu birleştirme işlemi tapu tevhit işlemi olarak da ifade ediliyor. Tapu birleştirme işlemi zıddı bir ifraz işlemi olarak karşımıza çıkıyor. 2010/4 sayılı genelgede birleştirme (tevhit); “Birbirine bitişik birden çok parselin bir parsel haline dönüştürülmesini” ifade eder, şeklinde tanımlanıyor. Peki iki tapunun birleştirilmesi için gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu birleştirme işleminin yapılabilmesi için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne müracaat yapılması gerekiyor. Onaylama işlemi, müracaatın belediyelere veya valiliklere intikalinden itibaren en geç 30 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor ve tescil veya terkini için 15 gün içinde tapuya bildirilmesi gerekiyor.Tapu dairesi, tescil veya terkin işlemini 1 ay içinde sonuçlandırmak zorunda oluyor.
Tapu işlemlerin yapılabilmesi için tapuda birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden binde 11,38 oranında tahsil edilen tapu birleştirme harcının ödenmesi gerekiyor ve tapu sicil müdürlüğü tarafından bazı evraklar isteniyor. Tapu birleştirme işlemi için gerekli olan evraklar aşağıda yer alıyor;
* Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,
* Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,
* Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.
* Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranıyor. Tüm bu istenilen belgeler temin edildiğinde tapuda tevhit işlemi sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor.
İki arsanın birleştirilmesi nasıl olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com