Steve Jobs 2011 yılında dünyanın en iyi ofis binasını yapma fikrini Cupertino Kent Konseyi’ne sunmuştu. Tek amacı Apple için dünyanın en mükemmel binasını inşa ettirmekti. İşte Apple’ın yeni binasıyla ilgili şaşırtan gerçekler…
Steve Jobs hayatını kaybetmiş olsa da, aradan geçen 4 yıl sonrasında rüyası gerçekleşmiş oldu.
Binanın inşası henüz bitmemiş olsa da 4 yılda çok fazla yol katedildi ve gelecek yılın sonlarına doğru binanın tamamlanması kesin gibi görünüyor.
Kampüs tasarlanırken Londra Medyanı’ndan esinlenildi. Projenin başlarında yüzük şeklindeki bina planlarda yer almıyordu. Hatta inşaatın başlangıcında bina dairesel şekilde değildi, plan sonradan değiştirildi.
Apple’ın kampüsü tamamlandığında 13.000 çalışanı bünyesinde barındıracak.
Projedeki ana yapı 28 milyon metrekare yer kaplayacak şekilde tasarlandı. Bunun 83 bin metrekaresi toplantı ve dinlenme alanı olarak ayrıldı.
Bina yapımında dünyanın en büyük kavisli camları kullanıldı. Çalışanların manzaralı bir ortamda çalışabilmesi için, bu camlar binanın 2 tarafını da kapsayacak uzunlukta yapıldı. Bina tamamlandığında 3 bin kavisli cam parçası bir araya gelmiş olacak.
Bina tamamlandığında 120 bin metrekare üzerine kurulu, 1000 kişilik koltuk kapasiteli yeraltı konferans salonuna sahip olacak.
Bina çevre planlaması için iklim değişikliğine uyum sağlayabilen, kuraklığa dayanıklı, bitki türleri ve 7000 ağaç özel olarak seçildi.
Kampüsün kafeterya alanı için Meşe ağaçlarının yanı sıra, elma ve kayısı gibi meyve ağaçları da kampüs kafeteryasında kullanılacak.
Proje resminde bulunan mor noktalara erik, turuncu noktalara portakal ve kayısı, kahverengi noktalara zeytin, kırmızı noktalara hurma, pembe noktalara kiraz ve sarı nokta ile gösterilen yerlere ise elma ağaçları dikilecek.
Kampüs enerji ihtiyacının tamamını 700 bin metrekarelik bir alanı kaplayan yenilenebilir solar enerji panelleriyle karşılayacak.
Kampüste doğal bir havalandırma sistemi bulunacak.
Apple, kampüsü yeşil tutmak için geri dönüşümlü su kullanacak. Kampüste peyzaj, soğutma kuleleri ve sıhhi tesisatlar için günlük 157 bin ton su kullanılacak.
Kampüste doğayla iç içe koşu ve bisiklet yolları bulunacak. Kampüste çalışanlar için 1000 tane de bisiklet bulunacak.
Tüm bu proje tamamlandığında Apple’a maliyeti 5 milyar dolar olacak.
Kampüs manzarasının kötü görünmesini önlemek için 10.980 kapasiteli otomobil garajı yerin altına yapılacak. Ayrıca garajda elektrikli otomobiller için 300 şarj istasyonu bulunacak.
Kampüste 100 bin metrekarelik alana, 20 bin kişilik sağlıklı yaşam merkezi de inşa edilecek. Bu binanın şirkete maliyeti ise 70 milyon dolar.
60 bin metre karelik alanı kaplayacak şekilde tasarlanan yemek tesisi, 2.100 kişiyi barındıracak şekilde inşa edilecek. Buna ek olarak 20 bin metrekarelik teras alanı da oluşturulacak.
Apple, çalışanlarının kampüse ulaşımı için biyoyakıtla çalışan otobüs ve benzeri ulaşım araçları da kullanacak.
Haberürk