İzmir Narbel Yolu’nda istinat duvarı çöktü!

İzmir Narbel Yolu'nda istinat duvarı çöktü

İzmir’in Narlıdere ilçesinde yolun çöküp büyük bir tehlikenin şans eseri kimse yaralanmadan atlatılmasının ardından gözler buradaki gecekondulara çevrildi. Büyükşehir Belediyesi, yapılarının yüzde 65’i depreme dayanıksız olan İzmir’de kentsel dönüşümde ilk kazmayı hala vuramazken, olası bir toprak kaymasında facia yaşanabileceği belirtiliyor. Yolu bile olmayan evlerde yaşayan vatandaşlar gecekonduların altında geçen tüneli kullandıktan sonra kendi imkanlarıyla yaptıkları merpenleri kullanarak Narbel yoluna çıkabiliyor. Lüks konutlar arasında yükselen gecekondularda yaşayan vatandaşlar da kentsel dönüşümün bir an önce başlamasını istediklerini belirterek, “Biz de insan gibi yaşamak istiyorum. Tünelden ve komşularımızın bahçesinden geçerek yola yürüyoruz. Sokaklarımıza itfaiye ve ambulans bile girerken zorlanıyor” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2008 yılında, o günün raiç değerleriyle 11.5 milyon lira harcayarak hizmete soktuğu, fakat eğimin yüksek olması nedeniyle belediye otobüslerinin kullanamadığı Narbel Yolu’nda istinat duvarı geçtiğimiz günlerde çöktü. Şans eseri yaşanan çökme sırasında yoldan geçen araç ya da yaya olmazken, facianın eşiğinden dönüldü. Narbel yolundaki çökmenin ardından gözler yolun yakınındaki lüks konutlar arasında yükselen gecekondulara çevrildi. Olası bir toprak kayması ve depremde büyük bir facia yaşanabileceği belirtilirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm için bölgeye bir somut bir çalışma yapmaması da düşündürüyor.

“SALLANIYORUZ”
5 yıldır Narlıdere’deki iki katlı evlerinde yaşayan 36 yaşındaki ev hanımı Elif Başpınar, “Yağışlı havalarda çok korkuyoruz. Yol çöktükten ekipler tarafından yapılan çalışmalar esnasında sanki deprem oluyormuş gibi sallanıyoruz. Narbel Yolu yapılırken evimizin yolu vardı. Narbel yolu yapıldıktan sonra evimizin dibine istinat duvarı çektiler. Duvarların bazı bölümleri kaymaya başladı. Evimizin üzerine çökecek diye çok korkuyoruz. İstinat duvarında çatlaklar var. Evimize gelen yol çıkmaz sokak oldu. Yeni yapılan yola ulaşmak için tünelden ve komşularımızın evlerinin bahçelerinden geçiyoruz. Yarın bir gün burada büyük bir facia yaşansa hesabını kim verebilir. Ne itfaiye ne ambulans girebiliyor. Biz de insanca yaşamak istiyoruz. Biz de depreme dayanıklı, modern konutlarda oturmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin burada bir çalışma yapmasını istiyoruz. Kentsel dönüşüm adına bugüne kadar bir adım atılmadı. Sadece müteahhitler bireysel olarak evleri satın alıp bina dikiyorlar” dedi.

HİZMET GELMİYOR
20 senedir Narlıdere’de gecekonduda yaşamını sürdürdüğünü anlatan 66 yaşındaki Ali Satırer, “Daha sağlıklı evlerde yaşamak bizim de hakkımız. Düzgün bir yolumuz olsun istiyorum. İstinat duvarlarındaki çatlaklar ve açılmalar bizi korkutuyor. Duvar evlerimizin üzerine yıkılacak diye çok korkuyoruz” dedi. 2 çocuk babası SGK emeklisi Halim Yaman (57), “30 yıldır burada yaşıyorum. Bugüne kadar burada belediye hizmeti görmedim. Çöplerimizi bile doğru dürüst toplayamıyorlar. Mahallemizin ve sokaklarımızın hali ortada. Kentsel dönüşüm adına bugüne kadar hiçbir gelişme olmadı. Buradaki bazı evler tapulu, bazıları ise tapusuz. Kimse ne yapacağını bilmiyor. Sokaklarımızdan araç bile geçmekte zorlanıyor” diye konuştu. Tıbbi sekreter evli bir çocuk babası 37 yaşındaki Emir Ali Çetinkaya, “12 yıldır bu mahallede oturuyorum. Oturduğumuz yer adeta çöp mahalleyi andırıyor. Kentin göbeğindeyiz ama sanki Doğu ya da Güneydoğu Anadolu’daki bir köyü andırıyor. Evler iç içe. Depreme dayanıksız. Kentsel dönüşüme başlanmadı” dedi.

Sabah Egeli