Tahliye taahhütnamesi, kiracının, kiraladığı gayrimenkulü belirli bir tarihte boşaltacağına ilişkin olarak yaptığı yazılı irade beyanı oluyor. Peki tahliye taahhütnamesi icra takibi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Taşınmaz kiralamalarında kiracı tahliye taahhütnamesi ile bildirdiği tarihte evi boşaltmak ile mükellef oluyor. Taahhütnamenin, belirlenen şartlara uygun olmaması halinde geçerli olmuyor.
Taahhütnamenin geçerli olabilmesi için ilk kira yılını takip eden yıllardan sonrası için verilmesi gerekiyor. Ayrıca taahhütnamenin sözlü değil, yazılı olması gerekiyor. Aksi durumda kiracının verdiği tahliye taahhütnamesi geçersiz oluyor.Tahliye taahhüdünde, evin tahliye edileceği tarih belirtiliyor. Taahhüdün özgür irade ile yapılması gerekiyor
Taahhüt verdiği halde evi boşaltmaması halinde ev sahibi, kiracıdan evi tahliye etmesini isteme hakkına sahip oluyor. Peki tahliye taahhütnamesi icra takibi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
İcra dairesine başvurarak İcra iflas Kanunu 272 madde gereğince taahhüt dolayısı ile tahliye Ermri gönderilebiliyor. Gönderilen bu tahliye emrinde kiracıya , tahliye emrinin tebliği tarihinden itibaren 15 gün içerisinde mecuru tahliye ve teslim etmesi , kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa yedi gün içerisinde dilekçe ile veya sözlü olarak İcra Dairesine bildirmesi, süresi içerisinde itiraz etmez veya taşınmazı tahliye etmezse , icra yoluyla çıkarılacağı , yaptığı itiraz kaldırıldığı takdirde, İcra İflas Kanunu 273. madde gereğince zorla tahliye edileceği ihtar olunuyor.
Tahliye taahhütnamesi var kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com