Elektrik kesintisine 17.8 milyarlık önlem!

elektrik kesintisi22

Türkiye’nin en karanlık gününün yaşandığı geçtiğimiz yılki kesintinin bir daha tekrarlanmaması için Enerji Bakanığı atağa kalktı. Enerji Bakanı Berat Albayrak milletvekilleriyle 3 grup halinde görüşerek 17.8 milyar liralık altyapı iyileştirme hamlesine başladıklarını anlattı.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, son dönemde artan elektrik kesintilerinin büyük ölçüde fiziki altyapının yetersizliğinden kaynaklandığını ifade etti. AK Parti milletvekilleri ile 3 grup halinde görüşen Albayrak, milletvekillerine sorunun çözümü için 17.8 milyar liralık altyapı iyileştirme hamlesi başlattıklarını söyledi. Milletvekilleri ile bir araya gelen Albayrak, Türkiye’nin enerji alanında orta ve uzun vadeli projelerini paylaştı.

Bakanlığın politikalarını, Türkiye’nin enerji alanındaki durumunu aktaran Albayrak, vekillerin sorularını da yanıtladı. Milletvekillerinden edinilen bilgiye göre, toplantılarda en çok son dönemde yaşanan elektrik kesintileri gündeme geldi.

Albayrak, sorunun büyük ölçüde Türkiye’nin yetersiz ve eski fiziki altyapısından kaynaklandığını ifade etti. Sorunun çözümü için Türkiye çapında altyapı iyileştirmesi hamlesi başlattıklarını kaydeden Albayrak, 17.8 milyar liralık bir yatırımla, altyapının yüzde 85’inin 5 yıl içinde modernize edileceğini söyledi. Albayrak, bakanlığın koordinasyonunda TEDAŞ, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) ile kurulacak 3 ayaklı mekanizma ile tüm yatırımların yakından denetleneceğini ve takibinin yapılacağını vurguladı.

berat albayrak elektrik

DOĞALGAZ İÇİN DEPO

Milletvekilleri, Albayrak’a doğalgaz arz güvenliği ile ilgili önlemleri de sordu. Albayrak, arz güvenliğinde orta vadeli olarak depolama kapasitesinin artırılması için 3 önemli projeleri olduğunu vurguladı. Buna göre, Tuz Gölü Yer altı Depolama Projesi’nin tamamlanmasının yanı sıra Silivri’de 2,6 milyar metreküplük kapasiteye sahip olan doğalgaz depolama tesisinin kapasitesi 4,3 milyar metreküpe çıkarılacak. Ayrıca yeni bir LNG depolama tesisi daha kurulacak. Bu 3 proje ile birlikte depoların sisteme gaz verme kapasitelerinin de artırılması için çalışma yapılacak.

Albayrak’ın milletvekilleri ile görüşmesinde nükleer santral de konuşuldu. Albayrak, dünya genelinde 400’ü aşkın nükleer santral olduğunu ifade ederek, “Bulgaristan ve Ermenistan’daki eski teknoloji ile yapılmış nükleer santraller mevcut. Türkiye 2020 teknolojisi ile donatılmış yüksek güvenli nükleer santrale sahip olacak. Dünyadaki durum göz önüne alındığında böyle bir teknolojiden Türkiye’nin yararlanmaması düşünülemez. Arz çeşitliliği açısından bu konu önemli” dedi.

ÖNCELİK YERLİ YENİLEBİLİR ENERJİ

BAKAN Albayrak, Türkiye ekonomisindeki büyüme ile birlikte talebi karşılamak amacıyla kurulu gücün de artacağını ifade ederek burada önceliği yerli ve yenilenebilir enerji kayraklarına vereceklerini kaydetti. Albayrak yerli kömür üretiminde çevre ve işçi güvenliği hassasiyetinden kesinlikle taviz verilmeyeceğinin altını çizdi. Özellikle kömür santrallerindeki filtreleme sisteminin önemli olduğunu dile getirerek emisyon hacminin en düşük seviyede tutulmaya önem verileceğini aktardı.

BOR SORUSUNA KARŞILIK FINDIK ÖRNEĞİ VERDİ

MİLLETVEKİLLERİNİN Albayrak’a “Bor meselesi” ni de sorduğu, konuyu “Fındık” örneği ile anlattığı kaydedildi. Borun en büyük kaynağının tıpkı fındıkta olduğu gibi Türkiye’de olduğunu söyleyen Albayrak, şöyle devam etti: “Dünyada kaliteli çikolatayı fındık belirliyor. Ancak dünyanın en büyük çikolata tüketicisi ABD’de fındık yerine kendi ürünleri olan yer fıstığı kullanılıyor. Çünkü ham madde olarak kendi elindeki kaynağı kullanıyor. Bor’un da kaynağı bizde. Bu nedenle dünya katma değeri yüksek ürün elde etmek için kaynağı kendisinde olmayan hammadde yerine farklı hammaddelere yöneliyor. Bor’da kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bor’un katma değeri yüksek ürünlerde kullanılması için AR-GE faaliyetlerine önem vereceğiz.”

Hürriyet