İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapılmasına karşı çıktığı Karşıyaka ve Göztepe statlarının inşaatına büyük bir darbe vurdu. Büyükşehir’in iki stadın ihalesinin iptaline yönelik 2014 yılında açtığı davalarda iptal kararı çıktı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, 15’er bin kişilik iki yeni stadın ihalelerini iptal etti. 28 Ocak ve 29 Ocak 2014’te Toplu Konut İdaresi’nce gerçekleşen ihalelerin iptaline gerekçe olarak, stat yapılacak arazilerdeki mülkiyet sorunu, arazi birleştirme ve ayırma işlemlerinin tamamlanmaması gösterildi.
Sorun çözülmüştü
İhalelerin ardından geçen 2 yıllık süreçte, Büyükşehir Belediyesi Göztepe Gürsel Aksel Tesisleri’ndeki arazi içindeki 1406 metrekare, Karşıyaka Belediyesi de Karşıyaka İlçe Stadı’ndaki 2770 metrekarelik paylarını bedelsiz olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devretmişti. Devir işlemleri sonrası arazilerdeki mülkiyet sorunları çözülüp parsel birleştirme işlemleri tamamlanmıştı. Bu aşamada, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve TOKİ ile ihaleleri alan Ali Acar İnşaat ve DOYAP Yapı’nın bu belgelerle birlikte iptal kararını temyize taşıyacağı belirtildi. İnşaat ruhsatı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı beklenen Karşıyaka Stadı’nda zemin iyileştirme çalışmaları yapılırken, Göztepe Stadı için Gürsel Aksel Tesisleri’ndeki yıkım çalışmaları devam ediyor. Bu arada İzmir Şehir Plancıları Odası’nın ihalelerin iptaliyle ilgili davası ise sürüyor. Karşıyaka Başkanı Fatih Diniz, en kısa sürede statlarına kavuşmak istediklerini ve ilerleyen bir işin durdurulmasının zarar verici olduğunu belirtti. Diniz, “Statların durdurulmasıyla ilgili çıkan haberi görünce biz de şok olduk. İlerleyen bir işin durdurulması kulüplere zarar verir. Karşıyaka olarak bu stadımza en kısa sürede kavuşmak istiyoruz. Açılan bu davaların geri çekilmesiyle ilgili biz de Aziz Kocaoğlu ile görüşeceğiz. Bu statlara ihtiyacımız” dedi.
“Bütün işler eksiksiz”
Karşıyaka’nın stadyum yapımı ile ilgili çalışmalarda yer alan Karşıyaka’nın eski Başkanı Ali Erten, 2014’te dava açılırken gerekçe gösterilen unsurların şu an ortada olmadığını belirtti. Erten, “Büyükşehir, 2014’te davayı açtığın unsur olaraka gösterdiği birleştirme, ayırma, inşaat ruhsatı ve hisse devirleri sorunları gelinen noktada ortadan kalmıştır. Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyesi geçtiğimiz aylarda stat yapımı için Spor Bakanlığı’na gerekli devirleri yapmıştı. Statlarla ilgili bütün işler eksiksiz olarak yapılmıştır. Karşıyaka Spor Kulübü en kısa sürede Büyükşehir ile temasa geçip bu davanın geri çekilmesiyle ilgilenmelidir. Davanın temize gitmesi büyük zaman kaybı yaşatır” dedi.
“Kocaoğlu yapıcı olmalı”
Karşıyaka Taraftarlar Derneği Başkanı Okan Kırmacı da, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan stat konusunda daha yapıcı olmasını istediklerini belirtti. Kırmacı, “Biz o stadın gelecek sezon biteceğini biliyoruz ve Karşıyaka taraftarı olarak en kısa sürede hak ettiğimiz kendi stadımızda maçlarımızı oynamak istiyoruz” dedi.
Çok şaşkınız
Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, Karşıyaka Kulübü gibi kendilerinin de çok şaşkın olduğunu belirtti. Sepil, “Bu hiç beklemediğimiz bir gelişme. Kararda temyiz yolu açık. TOKİ ve bakanlıkla görüşmelerim oldu. TOKİ’nin Danıştay’a temyiz için başvuracağı haberini aldım. Şu anda mevcut stat inşaatının durması gibi bir tebligat elimize ulaşmadı. Stat inşaatının duracağını pek düşünmüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden randevu istedim, kendileriyle görüşüp durumu anlamaya çalışacağım. Bu süreçte belediyenin istediklerini gerçekleştirdik. Stada otopark koydurduk. Göztepe’yi Süper Lig’e taşımaya çalışıyoruz. Kendi stadımızda 2 yıl sonra oynayabileceğiz diyoruz. Buna göre yatırım yapıyoruz. Gürsel Aksel Tesisleri’ni bile yani altyapıyı bile stat için feda ettik. Ancak hala bir stat sorununu çözemedik” dedi.
“Ne kadar engellese de İzmir’e kazandıracağız”
Statların yapılmasıyla ilgili süreci yakından takip eden AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, iptal kararlarının ardından Başkan Aziz Kocaoğlu’na sert tepki gösterdi. İptal kararıyla Kocaoğlu’nun muradına erdiğini dile getiren Dağ, “Ne yazık ki yaptığımız çağrılar, bütün iyi niyetli tutumlarımız karşılıksız kaldı. Büyükşehir Belediye Başkanı her ne kadar İzmir’in ve İzmirliler’in hizmete ulaşımını engelleme noktasında mücadele etse de bizler burada söz veriyoruz. Her türlü engellemelere rağmen Karşıyaka ve Göztepe’nin hak ettiği o iki stat er ya da geç bitirilecek ve hizmete açılacaktır. Ama, hizmetlerin engellenmesi için dava üstüne dava açan Büyükşehir Belediye Başkanı, o stat yaşadığı sürece unutulmayacak ve her zaman hak ettiği gibi anılacaktır” açıklamasını yaptı. “İzmir’in gerek futbolda gerekse de diğer spor dallarında daha başarılı olması ve bu şehrin şampiyonluklarla anılması için tüm vekillerimiz ve yerel yöneticilerimizle var gücümüzle mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz” diyen Dağ, “İzmir’e yeni statlar kazandırmak için kolları sıvadık ve 2014’te yapılan ihale ile ilgili ilk önemli adımı atmış olduk. Ne yazık ki, belediyelerin takınmış oldukları, ne bizim ne de İzmirlilerin anlam veremediği bu yaklaşım neticesinde iğneyle kuyu kazar hale gelindi” diye konuştu.
Büyükşehir’den çelişkili açıklamalar
Büyükşehir Belediyesi’nin önce statların ihalelerinin iptaline yönelik dava açıp ardından Göztepe’deki stadın yapılacağı alandaki arazisini proje için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne devrederek çelişkili bir tavır sergilemesi tepki çekti. Başkan Kocaoğlu da 2015 yılı başında yaptığı açıklamada, Gürsel Aksel ve Karşıyaka Yalı’ya stat yapılması konusunda herhangi bir yasal engelin olmadığını, Bakanlığın isterse hemen projeye başlayabileceğini söylemişti. İptal kararının ardından açıklama yapan Büyükşehir, Karşıyaka ve Göztepe’de stat yapılmak istenen parselin bulunduğu alanın, konutların yoğun olarak yer aldığı, etrafında hiçbir açık alanın bulunmadığı bir bölgede yer aldığını belirtti. Bu alanların bölgelerindeki tek büyük açık alan niteliğinde olması nedeniyle afet sonrası çadır kurulacak alan olarak hizmet vermesinin planlandığının bildirildiği açıklamada, “Stadyum ile bölgedeki trafik yükü ciddi bir artış gösterecek ve bu durum özellikle maç günlerinde kent yaşamının kilitlenmesine yol açacak. Otopark yönetmeliğine göre 15 bin seyirci kapasiteli bir stadyumun 500 araçlık otoparka sahip olması gerekirken, Göztepe Stadı’nda 195 araçlık otoparka yer verildiği, Karşıyaka Stadı projesinde ise otopark alanına hiç yer verilmediği görülmüştür. Tüm bu hususların 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 3. maddesine aykırıdır.” denildi.
Yeni Asır