Kat malikleri kurulu nasıl oluşur?

Kat malikleri kurulu nasıl oluşur

Kat maliki kurulunun, söz konusu apartman ile ilgili karar almak için yılda en az bir kez toplantı yapması gerekiyor. Peki kat malikleri kurulu nasıl oluşur? diyorsanız işte yanıtı…

Kat maliki; kat mülkiyeti hakkına sahip olan kişilere deniyor. Kat mülkiyeti hakkı ise yine aynı kanunda, ana taşınmazın ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olup, bu kanun hükümlerine göre bağımsız mülkiyete konu olan bölümleri üzerinde kurulan mülkiyet hakkı şeklinde tanımlanıyor. Binalar üzerinde mülkiyet hakkı ise tapuda tescil ile doğuyor.

Kat maliklerinin kat malikleri kurulu toplantısına katılma zorunluluğu bulunuyor. Bu toplantı Kat Mülkiyeti Kanunu ile yönetilen site veya apartmanlarda kat maliklerinin veya vekillerinin senede bir kez bir araya gelerek site veya apartmanın yönetimi ile ilgili kararları aldıkları toplantı olarak biliniyor. Peki kat malikleri kurulu nasıl oluşur? diyorsanız işte yanıtı…

Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebiliyor; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) deniyor.

Anataşınmazın sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Anataşınmazın bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda oluyor.

Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor.Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni senelik toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabiliyor.

Kat malikleri anataşınmazın yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulün
bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.

Sulh mahkemesi tarafından atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulu tarafından değiştirilemiyor. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor.

Kat maliklerinin hakları ve yükümlülükleri!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com