Türkiye genelinde 6.5 milyon yapının yenilenmesini hedefleyen kentsel dönüşüm seferberliği 2012 yılında başladı. Mevcut yapı stoğunu deprem riskine karşı yenilemeyi hedefleyen kentsel dönüşüm, büyük hedeflerle başlasa da geçen 3 yıllık sürede çok hızlı hareket edilemedi. Özellikle 2014 yılında yerel seçimlerin bürokraside yarattığı yavaşlığa, 2015’te geçirilen iki seçim süreci de eklenince dönüşüm durma noktasına geldi. Ayrıca hak sahipleriyle anlaşmalarda yaşanan sorunlar da süreci tıkadı. Şu ana kadar 41 bin 859 adet yapının riskli olduğu tespit edildi, bunların 12 bin 384 adedinin yıkımı yapıldı.
Ancak 2016 yılında, dönüşüm seferberliğinin yeniden başlaması bekleniyor. Göreve yeni başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, en önemli gündem maddelerinin kentsel dönüşüm olduğunu belirterek, dönüşüm sürecini hızlandıracaklarına vurgu yapıyor. Özel sektör temsilcileri de İstanbul’daki arsa sıkıntısı nedeniyle dönüşüm çalışmalarına 2016 yılında hız verecek. İstanbul’da bugüne kadar Fikirtepe, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar ve Kartal’da dönüşüm ağırlık kazanırken, 2016’da planları çıkan Yenisahra, Beykoz, Sarıyer, Ümraniye gibi bölgelerin adı sıkça geçecek.
Sektör % 10 büyür
Sektör temsilcilerine, 2016’da kentsel dönüşüme yönelik beklentilerini sorduk. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, inşaat sektörü açısından 2016’da, 2015’i geride bırakacak bir yıl beklediklerini söyledi. Ömer Faruk Çelik, kentsel dönüşüme ağırlık verilirse sektörün yüzde 8-10 arasında büyüyebileceğini söyledi. Çelik, 2016’da dönüşüm açısından Beykoz, Sarıyer ve Ümraniye’nin öne çıkacağını ifade etti.
“Kentsel dönüşümde işler tıkanmış vaziyette, anjiyo yapmak gerekiyor” diyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Kentsel dönüşüm açısından mevcutta Gaziosmanpaşa ve Yenisahra çalışılıyor. Beykoz ve Ümraniye de gündeme gelecek. Biz Sur Yapı olarak 4 ayrı bölgede çalışıyoruz” dedi.
Kentsel dönüşümde beklenti yönetiminin ön plana çıktığını anlatan Elmas, “Hak sahiplerinin beklentileri doğru yönetilemiyor. ‘Ucuza vermeyelim’ düşüncesi oluştu. Bu da süreci tıkıyor” diye konuştu.
Anadolu’ya da yayılıyor
DUMANKAYA Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, sektörün 2016’daki önemli gündem maddelerinden bir tanesinin kentsel dönüşüm olacağını belirterek, “Kentsel dönüşüm, sektörün sadece 2016 yılı gündemi için değil, en az önümüzdeki 10 yılın gündeminde belirleyici bir rol oynayacaktır. Türkiye’de 6.5 milyon konutun kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi de sektörün uzun vadede hareketli olacağını gösteriyor. Başta İstanbul olmak üzere, Bursa, Ankara, Gaziantep, İzmir ve birçok ilde kentsel dönüşüm projeleri devam ediyor” diye konuştu.
Düzenleme yapılmalı
PİYALEPAŞA Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel, kentsel dönüşüm politikalarının, inşaat sektörünün büyüme ve gelişme potansiyelini önümüzdeki dönemde de canlı tutacağını söyledi. Yücel, “Bunun için de öncelikli olarak, yasadaki belirsizliklerin giderilmesine yönelik yeni yönetmelikler ve düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ancak bu durumda kentsel dönüşümün sektördeki büyüme ivmesini artıracağı kanaatindeyiz” dedi.
Bakan yardımcılığı oluşturulsun
HAYAT kalitesinin yükselmesi ve depreme dayanıklı konut talebiyle sektörün büyüdüğünü ifade eden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Bu bağlamda kentsel dönüşümün hızlandırılması için birtakım düzenlemeler yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşüm çürük yapı stokunun yenilenmesi için bir fırsattır. Çürük yapı stoğunun 6.5 milyon olduğu ülkemizde depreme karşı önlem almak için bu yapıların bir an evvel yenilenmesi gerekiyor” dedi. Kentsel dönüşüm konusunda sahada işlerin çok yavaş ilerlediğini belirten Demir, şu önerilerde bulundu: “Yasanın çıktığı günden 2013 yılına kadar çalışmalar düzenli yürüyordu. Fakat son yıllarda çalışmaların önü tıkanmaya başladı. Dönüşümün önünü tıkayan hem bürokratik hem de yasal engeller var. Önerimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı içerisinde kentsel dönüşüm alanında çalışacak bir Bakan Yardımcılığı oluşturulmasıdır. Böyle bir makam hızlı ilerleme için gerekli.”
Vatan