Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, 2016 yılında daha büyük işlere imza atacaklarını ifade etti.
Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez , 2015 yılı hedeflerine ulaştıklarını 2016 için tasarladıkları projeleri de aynı kararlılıkla hayata geçireceklerini ifade etti. Torbalı Belediyesi olarak oldukça yoğun bir yılı geride bıraktıklarına değinen Başkan Görmez, öncelikli hedefleri içinde yer alan işlerliği ve etkinliği yüksek bir belediye anlayışına ulaştıklarını açıkladı. 2015 yılında ortaya koydukları çalışmalara atıfta bulunan Görmez, “ Geride bıraktığımız yıl Torbalı’nın her anlamda kabuk değiştirdiği ve kentin her alanda nefes almaya başladığı bir yıl oldu. Belediyenin tarumar olmuş mali yapısını yeniden tanzim ettik. Torbalı Belediyesi kapısında alacaklıların, masasında icra kağıtlarının beklediği bir kurum olmaktan çıktı. Alt ve üst yapı çalışmalarını büyük ölçüde tamamladık. Yaz aylarında İzmir’in ilçeleri arasında bir rekora imza atarak ilçe sathında 60 kilometreyi aşkın asfalt döktük. Her mahallemize ulaşarak var olan eksiklikleri bir bir tespit edip hizmeti ilçe geneline yaydık. Torbalı’da belediye hizmet ve faaliyetlerinin ulaşmadığı köşe kalmadı. İlçedeki nüfus ve trafik baskısını esnetecek olan kent meydanları projemizi hayata geçiriyoruz. Kurduğumuz çöp ayrıştırma tesisi ile İzmir’e örnek olduk. Çöplerimizi ekonomiye geri kazandırıyoruz” dedi.
Kamu yatırımları şaha kalktı
Torbalı’nın 2015’de kamu yatırımlarında altın çağını yaşadığını da ifade eden Adnan Yaşar görmez, “ İlçede eksikliği hissedilen yeni Devlet Hastanesinin hizmete girmesine artık sayılı günler kaldı. İş gücünün en yoğun olduğu ilçelerden birisi olan Torbalı yeni bir SGK binasına kavuştu. Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi Projesi’nde epey yol alındı. Bitirilemediği için yıllardan beri açılamayan Huzur evi binasını tamamladık; yakın zamanda hizmete açacağız. İlçeye yeni okullar yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na 50 bin metrekare arsa bağışladık.” dedi.
2016 daha da iyi olacak
Torbalı Belediyesi’nin 2016 hedeflerine kilitlendiğini ifade eden Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “Torbalı Belediyesi’nde artık ne yaptığını ve neyi nasıl yapacağını bilen kadrolar iş başında. Halkımız Torbalı Belediyesi’nin hizmetlerini görüyor ve taktir ediyor. 2015 bizim için bir altın yıl idi. 2016 yılı Torbalı Belediyesi’nin ve Torbalı’nın elmas yılı olacak” dedi.
Adnan Başkanın Açıklamasından satır başları
Göreve seçildiğimiz Mart 2014 tarihinden beri çalışmalarımızı dört temel strateji üzerinde yoğunlaştırdık.
1) Mali yapıyı güçlendirerek, itibarı yüksek bir belediye algısı oluşturmak…
2) Deneyimli teknik kadroları, uygulama ekiplerini yeni iş makineleriyle koordine ederek projelere yeni hedeflere odaklanmak,
3) İlçenin öncelikli sorunlarını (acil) orta ve uzun vadeli olarak sınıflandırarak hizmet stratejisini buna göre uygulamak.
4) Ayrım yapmaksızın kamu, özel ve belediye yatırımlarının önünü açacak girişimleri hızlandırmak, sağlık, eğitim, ulaşım, sanayi çevre gibi öncelikli projeleri hayata geçirmek
Bunun için önce Torbalı Belediyesi’nin piyasaya ve resmi kurumlara olan 37.500.000 TL borcuna odaklandık.
Ciddi ödemeler yaparak bunu mali yapımıza uygun hale getirdik.
Mart 2014’te sadece icra avukatlarına 100,000 TL ödeme yapmak zorunda kalan bir belediye olduğumuzu hatırlatacak olursak içinde bulunduğumuz ‘negatif’ durumu daha açık biçimde ifade etmiş oluruz.
Bugün kapısında icra memurlarının beklediği, bize hizmet veren esnafın mağdur edildiği bir belediye değiliz. Bunu başardık.
İkinci önceliğimiz olan üretim, proje odaklı yapılaşmaydı. Bugün Torbalı’yı şantiyeye alanına çevirmemizde işte bu koordinasyonun katkısı büyük oldu.
Belediye olarak sadece yatırım yapmıyoruz, özellikle kamu yatırımlarını ilçemize kazandırmak adına Ankara’daki yatırımcı bakanlıkları yakın markaja aldık.
Devlet Hastanesi
-250 Yataklı Torbalı Devlet Hastanesi…
-22 Km. uzunluğundaki Fetrek Çayı Sultanlar Vadisi projesi,
-SGK binası…
-İnşaatını bitirdiğimiz Huzur Evi…
-Devlet Demir Yolları tarafından Belediyemize devri beklenen kent merkezindeki 20 dönümlük alanın kazandırılması…
-Kemalpaşa yolu üzerinde İl Özel İdaresine ait 120.000 dönümlük asfalt Plent Tesisi yeriyle beraber Belediyemize verilmesi…
-Ayrancılar, Torbalı merkez ve Özbey’e 5 Aile Sağlık Merkezi’nin projelendirilmesi…
– Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Torbalı Şubesinin açılması…
– Revize edilen imar planı ile 400 yeni fabrikanın yatırımı için potansiyel alan oluşturulması…
-İlçemizde had safhaya ulaşan derslik sorununu çözmek amacıyla Milli Eğitime 50,000 metrekare arsa bağışlanması sonucu 18 okulun yatırım sürecine dahil edilmesi…
– Metropolis Antik Kenti’nin ören yeri statüsüne kavuşturulması…
– Torbalı merkezde iki önemli ulaşım noktasına yaya üstgeçidi yapılıp hizmete açılması…
– Yeni sosyal tesisler, parklar, yaşam alanları, bisiklet yolları, spor sahaları için 12 bin metrekarelik arsa istimlak ederek 3 milyon TL ödemenin yapılması…
Enerji Bakanlığı ile işbirliği yapılarak Atatürk Mahallesi’ne doğalgaz hattının çekilmesi…Bu ve benzer onlarca hizmeti ya kendimiz yaptık ya da kamu kurumları aracılığıyla ilçemizde koordinasyon içinde yapılmasına aracılık ettik. Belediyemizdeki hizmet birimlerine çok kısaca değinsek…
Hizmet Birimleri
Onlarca okulun, sağlık ocağının bahçe, çevre düzenlenmesi ve onarımını gerçekleştirdik.
İlçemizdeki yeşil alanların sayısının artırılması amacıyla 25 adet çocuk oyun alanı ve 15 adet fitness (kondisyon) alanı yapıldı ve halkın kullanımına sunuldu.
Spor ve sağlık için yeni alanlar imar ettik. sevgi yolu (Haluk Alpsu Bulvarı) yürüyüş ve bisiklet yolu projesini ve Sultan Abdülhamit Han Bulvarı yürüyüş yolu ve spor alanları projesini hazırladık
Nüfusu her geçen sene artan kentin nefes alan bir yapıya kavuşturulması adına 6 mahallemiz için meydan projesi hazırlandı.
Torbalı Belediyesi; Pancar, Pamukyazı, Kırbaş, Kuşçuburun, Çaybaşı Yeni Mahallede Düğün Salonları Yapılıyor. Pamukyazı ve Ayrancılar Suyunbaşı düğün salonlarının inşaatı ise bitti.
Çöp toplama ve çevre temizliğine yeni ve üstün standartlar getirdik. İlçemizde günlük toplanan çöp miktarı hafta içi 130 ton iken şu an hafta içi 170 ton, hafta sonları 20-30 ton civarında olup toplamda 110-120 ton civarına yükselmiştir.
İlçemizde heba edilen yüzlerce ton çöpü ekonomiye geri kazandırmak amacıyla başlattığımız çöp ayrıştırma ve geri dönüşüm için proje sonuçlandı. Belediyemize ait toplama ayırma tesisi hizmete girdi. Yüzlerce ton çöp atığını ekonomiye geri kazandırdık.
Artan nüfusa paralel olarak çoğalan evsel atıklar için yeni önlemler aldık. Ana arterlerdeki 400 litre olan çöp konteynerleri 800 litre olarak değiştirildi.
Halkımızın ibadetini gönül rahatlığıyla yapmasını temin için merkez ve civarda tadilat bekleyen camilerimiz restore edildi.
Belediye hizmetlerinin daha geniş alanlara yayılması için bünyemize yeni araçlar kazandırdık. Köy hizmetlerinden belediyemize 13 adet muhtelif iş aracı sağlandı.
Alt ve üst yapısal anlamda ihmal edilmiş olan kimi mahallelerimizde imar çalışmaları başlattık. Atatürk Mahallesinde 15 metre genişliğinde Bulvar çalışması tamamlanarak vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır.
Torbalı’nın önemli sorunlarından birisi olan bozuk yollar meselesini büyük ölçüde sonlandırdık. İlçemizin muhtelif yollarına 50.000 ton sıcak asfalt, 450.000 m2 sathi kaplama, 24.000 ton ise yama yapılmıştır. Sonuç olarak 56 km sıcak asfalt, 44 km sathi kaplama yapılarak toplam 100 km’ lik yol çalışması gerçekleşmiştir.
Muhtarlarımızı da unutmadık. Onların daha iyi şartlarda hizmet vermesi için Ertuğrul, Alpkent ve Torbalı Mahallesi muhtarlık hizmet binası yapılmış ve hizmete açılmıştır.
2013 yılında 753 adet yapı ruhsatı verilmişken Başkanlığımız döneminde sağlanan kolaylıklarla 2014 yılında 923, 2015 Aralık ayı itibariyle 983 adet yapı ruhsatı verilmiş, 1041 adet imar çapı belgesi düzenlenmiştir.
Yapılan çalışmalar neticesinde artık elimizde ilçenin detaylı bir haritası var. Torbalı merkez mahalleleri hali hazır haritası tamamlandı.
Eskiyen ve işlevsiz kalan imar planları tadil edildi. Bu amaçla; Pancar mahallesi 1 / 1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlandı.
Kent meydanı projesi kapsamında imar planı değişikliği çalışması yapıldı. Torbalı ilçesi sınırları içerisindeki 1 / 25000 ölçekli İzmir Büyükşehir bütünü çevre düzeni planındaki tüm sorunlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletilmiş ve mevcut sorunlar çözüme kavuşturuldu.
Torbalı Belediyesi olarak kültür, sanat ve sporda da yeni bir dinamizm elde ettik. Geleneksel olan Uçurtma şenliği gerçekleştirildi.
Belediyemiz bünyesinde Kültür, Sanat ve Spor Okulları kurularak 14 branşta toplam 3200 öğrenci eğitim aldı.
Kurmuş olduğumuz Torbalı Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü’nde yetiştirdiğimiz öğrenciler ulusal müsabakalara katılmaya başladı.
Ramazan ayı boyunca Ramazan sokağı kuruldu ve her gün 1200 kişilik iftar programları düzenlendi.
Torbalı’nın banisi sayılan Sultan 2.Abdülhamit’i ülke gündemine taşıdık. Torbalı’da ilk olarak Abdülhamit Han sempozyumu gerçekleştirildi.
Rahvan At Yarışları Deve güreşleri festivali halkın ve ailelerinde katılımı ile coşku ile gerçekleştirildi.
İşsizliğe neşter vurduk. Müdürlüğümüze 3800 kişi iş başvurusunda bulunmuş olup 711 kişi çeşitli fabrikalarda işe yerleştirilmiştir.
Belediyemiz öncülüğünde yakından izlenen;
-Ulaştırma Bakanlığı- Ayrancılar ve Kemalpaşa Kavşakları Battı Çıktı Çalışması planlanıyor
-Ulaştırma Bakanlığı- İzmir/Torbalı Karayolunun yenilenmesi ve yaya üst geçitleri çalışmaları başlatıldı
-Tarım Bakanlığı- TMO alım şubesi kurulması gündemde
-Demiryolu alt geçit çalışmaları devam ediyor.
-İZBAN hattı tamamlanmak üzere. Seferler yakında başlayacak.
Yenigün