Emlak Vergisi Kanununda yer alan hükümlere göre, vergilendirme için beyanname verilmesi gerekiyor. Peki emlak vergisi beyannamesi kimler vermeli? diyorsanız işte yanıtı…
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Vergide öncelikle beyanname veriliyor. Emlak vergisi beyannamesi, gayrimenkul satın alındıktan sonra taşınmazın bağlı olduğu belediyeye veriliyor.
Beyannamenin, taşınmaz malın satın alındığı yılın sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Vergi ödeme mükellefiyeti ise bir sonraki yıl başlıyor. Peki emlak vergisi beyannamesi kimler vermeli? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak Vergisi Kanunu esasları gereğince burada belirtilen durumlarda öncelikle beyanname veriliyor. Beyanname verilmesi gereken durumların başında mükellefin değişmesi bulunuyor.
Yeni mükellefin, satın alımın gerçekleştiği yılın sonuna kadar beyanname vermesi gerekiyor. Vergi ödemeleri ise bir sonraki yıl başlıyor. Kanun esasları şu şekilde:
Bildirimler;
a) Yeni inşa edilen binalar için, inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde,
b) Bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde, değişikliğin vuku bulduğu bütçe yılı içerisinde,
Emlakın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye verilir.
Emlak vergisi beyanname vermeme cezası!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com