Kiracının ev gösterme yükümlülüğü nedir?

Kiracının ev gösterme yükümlülüğü nedir

Ev sahibi içinde kiracısı bulunan gayrimenkulünü satmak istemesi halinde evi göstermek isteyebiliyor. Peki kiracının ev gösterme yükümlülüğü nedir? Kiracı evi göstermek zorunda mı? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.

Kira sözleşmesini yapan taraflar kiracı ve kiraya veren olarak nitelendiriliyor ve kiraya veren, illaki malın maliki olmuyor.
Kiraya veren, malik olan veyahut malik adına ve hesabına ya da kendi adına malik hesabına hareket eden “kiralayan” olarak tanımlanıyor.

Ev sahibinin yani kialayanın evin içinde kiracısı varken evini satılığa çıkarma gibi bir hakkı bulunuyor. Kiracı içindeyken bu konutu almak isteyenler ise, evi görme talebinde bulunuyor.
Peki kiracının ev gösterme yükümlülüğü nedir? Kiracı evi göstermek zorunda mı? diyorsanız işte yanıtı…

Kanunen kiracının, kiralananı ciddi olarak satın almak isteyenlere gösterme yükümlülüğü her zaman bulunuyor. Ancak bu işlemin kiracının da uygun olduğu zamanlarda yapılması gerekiyor. Aksi takdirde ev sahibi kendisi hakkında şikayette bulunabiliyor.

Ev sahibi, kirada bulunan gayrimenkulü satmak istediği halde kiracı tarafından dairenin alıcılara gösterilmediğini ileri sürerek dava açabiliyor.

Kiracı hangi durumlarda evden çıkabilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com