Kiracının tayini çıkarsa sözleşme ne olur?

Kiracının tayini çıkarsa sözleşme ne olur
Borçlar Kanunu esaslarına göre, kiracı istediği zaman evde çıkma hakkına sahip olamıyor. Peki kiracının tayini çıkarsa sözleşme ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununa göre ev sahibi ve kiracının haklarını koruyan bazı esaslar bulunuyor. Buna karşın tarafların birbirlerine karşı bazı sorumlulukların da bulunuyor.

Borçlar Kanunu madde 347 gereğince; Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.

Ancak kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği hallerde, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor.Peki kiracının tayini çıkarsa sözleşme ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracının tayininin çıkması durumunda sözleşmenin ne olacağı Borçlar Kanunu kapsamında yer almıyor.Kiracının tayininin çıkması durumu, Yargıtay kararlarına göre farklı şekillerde değerlendiriliyor. Tayinin beklenen bir tayin olduğu mu yoksa beklenmeyen bir tayin olduğu mu, karar açısından önemli oluyor.

Ancak, ev sahibinin mağdur edilmesi durumunda, kiracıdan kira bedelinin ödenmesi istenebiliyor. Bu sebeple, kesin ve doğru karar için tarafların bu hususu dava konusu etmesi gerekiyor.

Kiracının ölümü nedeniyle tahliye nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com