Kiracılık esasları gereğince kiracı ile mal sahipleri bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki kiracı kirayı eksik yatırırsa ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı ve kiralayan arasında imzalanan kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak nitelendiriliyor.
Kira kontratında bazen kefile de ihtiyaç duyulabiliyor. Kira kontratı imzalandıktan sonra taraflar kanunda belirtilen hak ve sorumluluklara sahip oluyor.
Kira kontratının noterden yapılması zorunlu tutulmuyor . Tarafların imzalaması durumunda bu sözleşme geçerlilik kazanıyor.
Kiracı, kira süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile yükümlü oluyor.Kiracı, kira süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile mükellef oluyor.Peki kiracı kirayı eksik yatırırsa ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
Kanunen sözleşmeye aykırılık gerekçesi ile tahliye davası açılabiliyor. Bunun için öncelikle ihtarname çekilmesi ve 30 günlük süre verilerek ödeme yapılmasının da istenmesi gerekiyor. Bu süre sonunda da ödeme gerçekleşmezse dava açılabiliyor.
T.C. Yargıtay
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2004/3-718
Karar No: 2004/644
Tarihi: 31.03.2004
ÖZET:
Birden çok yılı kapsayan kira sözleşmelerinde her bir yılın kira bedeli açıkça gösterilmiş veya miktarının açıkça belirlenmesini sağlayacak artış kuralı getirilmiş ise, getirilen bu artış kuralına tarafların, sözleşmeye bağlılık kuralı gereği uymaları zorunludur.
Sözleşmede artış kuralının varlığı halinde kiralayan, ihtar çekmeye gerek kalmaksızın o kira dönemi içinde kira parasının tespiti istemiyle mahkemeye dava açmak hakkına sahiptir. Kiralayanın bu döneme ilişkin kira paralarını kiracıdan ihtirazı kayıtsız almış olması da doğmuş ve varlığını sürdüren bu dava açma hakkının yitirilmesine neden olmaz.
Kiracının evi başkasına kiralaması!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com