Kira kontratı imzalayan kiracı ve mal sahipleri bazı hak ve sorumluluklara da sahip olmuş oluyor. Peki ev sahibi kira kontratında nelere dikkat etmelidir? diyorsanız işte yanıtı..
Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme, kira kontratı olarak ifade ediliyor.
Söz konusu kontratta kiraya ilişkin bilgilere yer veriliyor.Kira kontratı, taraflar arasında bir şahit huzurunda yapılabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesiyle kontrat resmi bir belge haline oluyor.
İsteyenler noter huzurunda kira konratını imzalayıp ileride yaşanabilecek problemlerin önüne geçmiş oluyor. Kira kontratı imzalayan kiracı ve mal sahipleri bazı hak ve sorumluluklara da sahip olmuş oluyor. Peki ev sahibi kira kontratında nelere dikkat etmelidir? diyorsanız işte yanıtı..
Kira kontratı hazırlanırken dikkat edilmesş gereken hususlar bulunuyor. Ev sahibi kira kontratını yaparken görevli ve yetkili mahkemeyi, artış oranını ve hangi hususların kira kontratına aykırı olarak kabul edileceğini ve fesih nedeni olabilceğini açıklıkla belirtmesi gerekiyor.
Kiralanan gayrimenkulün hangi şartlarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir maddenin de sözleşmeye eklenmesi gerekiyor.
Kira kontratı hakkında herkes yeterli bilgiye sahip olmayabiliyor. Bu nedenle hem mal sahibi hem de kiracı açısından doğru yönlendirmeye yapabilecek uzman bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmak fayda sağlayabiliyor.
Kira kontratının geçersiz olduğu durumlar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com