Yapı kullanma izin belgesi olarakta bilinen iskan belgesi, yapı kullanım izni olup, taşınmazın tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediyece verilen bir belgeye deniyor.
Bu belge, inşaatı tamamlanan yapılara belli koşullar dahilinde veriliyor. İskan verme şartlarının başında yapının projesine uygun bir şekilde tamamlanmış olması yer alıyor.
Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bu iskan, müteahhit yada inşaat tarafından alınıyor.
Eğer inşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması durumunda; imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan izni verilemiyor.Peki “iskan yoksa ne olur? İskansız yapının riskleri nelerdir?” diyorsanız işte yanıtı..
İskan verilmeyen bina, yasal olarak bitmiş kabul edilmiyor. Yapı resmi kayıtlarda hala inşaat olarak gözüküyor. Bu nedenle çeşitli abonelikler mesken veya işyeri aboneliğinden değil; şantiye aboneliğinden sağlandığı için fatura yüksek ödeniyor.
Bazı bankalar iskansız yapıya kredi de vermiyor. Bu nedenle iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evinin satışını yapamıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın