İzmir Büyükşehir Belediye Binası ne zaman yenilenecek?

İzmir Büyükşehir Belediye Binası ne zaman yenilenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında depreme dayanıksız olduğu belirlenen belediye binasıyla ilgili eleştirileri yanıtlayan Aydoğan, “İzmir deprem kuşağı üzerinde. Kordon’daki yapıların yüzde 80’i bizim binamızdan kötü durumda. Allah korusun, büyük bir depremde kentsel yenileme Allah tarafından yapılacak” dedi.

Onaylanan projeler

Bakanlar Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu kentsel dönüşüm projelerinden Gaziemir- Aktepe Emrez, Bayındır-Necatiuza ve Torbalı-Çaybaşı projesini, Ağustos 2012’de onayladı. Karabağlar- Uzundere projesiyle ilgili onay Eylül 2012’de, Konak-Ballıkuyu, Karşıyaka- Örnekköy projelerine onay da yine Ekim 2012’de gerçekleşti. Konak-Ege Mahallesi projesi için onay 2013’te çıktı. Karabağlar Cennetçeşme ve Menemen Ahıhıdır mahallesi ile ilgili proje konusunda ise yetki, bu bölgeler Bakanlar Kurulu’nca riskli bölge ilan edildiği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçti. Torbalı ve Bayındır’da ise yetkisini ilçe belediyesine devreden Büyükşehir, onaylanan projelerin hiçbirisiyle ilgili somut bir adım atmadı. Sadece, Uzundere’de düzenlenen törenle sembolik olarak yıkım gerçekleştirildi. 

İtiraf gibi açıklama

Birinci deprem kuşağında yer alan ve binalarının büyük bölümü depreme dayanıksız olan İzmir’in ketsel dönüşümdeki bu acınacak hali önceki akşamki Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında Başkan Vekili Sırrı Aydoğan’ın kullandığı ifadelere yansıdı. Toplantıda AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki merkez binası için 2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından çürük raporu verildiğini ancak 10 yıldır herhangi bir güçlendirme tadilat ve onarım çalışmasının yapılmadığını dile getirdi. Doğan, “Olası bir deprem riskine karşı çürük olduğu bilimsel raporlarla tespit edilen belediye sarayında aradan geçen 10 yıla karşın neden hala önlem alınmıyor? Allah korusun demekten başka çaremiz kalmıyor” diye konuştu. Doğan’a cevap veren Aydoğan ise, AK Partililer’den Büyükşehir’in bina sorununun çözümü konusunda gerekli desteği alamadıklarını öne sürerek, İzmir’in deprem açısından taşıdığı riske ilginç bir ifadeyle dikkat çekti. Aydoğan, “İzmir kenti deprem kuşağı üzerinde. Yıllarca bu gerçek gözardı edildi. Kordon’daki yapıların yüzde 80’i bizim binamızdan daha kötü durumda. Allah korusun, büyük bir depremde kent yenileme Allah tarafından yapılacak” diye konuştu. 

 

BÜYÜKŞEHİR’İN ONAYLANAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ:

1- Karabağlar-Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi.
2- Konak-Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projeleri.
3- Konak-Ballıkuyu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi.
4- Gaziemir Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi.
5- Karşıyaka-Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi.
6- Bayındır Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi (yetki ilçe belediyesine devredildi).
7- Torbalı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi (yetki ilçe belediyesine devredildi).
8- Bayraklı Cengizhan, Alpaslan ve Fuat Edip Baksı mahalleleri Projesi.

Hava-cıva işler

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, kentsel dönüşümün İzmir’de ada ve mahalle bazında uygulanmadığını ve bu durumun kötüye kullanıldığı söyledi. Aslan, “İzmir’de somut hiçbir proje yok. Ne yapıldı derseniz, hava-cıva derim. Dönüşümler bina bazında bir yazıyla Karşıyaka Girne’de, Alsancak’ta yapılıyor. Kent değil, harç, vergi, KDV’den muaf müteahhit ve hak sahibi kazanıyor. İzmir geleceğini kaybediyor” dedi. Karabağlar, Bayraklı ve Ege Mahallesi gibi kentsel dönüşüm planlama örneklerinde belediyelerin iyi sınav vermediğini dile getiren Aslan, bölge sakinleriyle oturup baştan konuşulmadan, iknadan uzak ve halkı dahil etmeyen bir yaklaşımın çözüm değil sorun getireceğini ileri sürdü. 

“Çivi çakılmadı”

Aslan, “İzmir’in kanayan yarası, vitrini Yeşildere’de, Gültepe’de, Bayraklı’da ve başka birçok yerde halkın görüşlerine de önem veren iyi bir planlama yaparsanız muhteşem güzel işler uygulanır. Yerel yönetimler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, sosyologlar, medya ve halkla ortak hareket etmiyor. İzmir’de kentsel dönüşümde çivi çakılmadığı için güven bunalımı oluştu. Bakın Manisa’da, Uşak’ta güzel örnekler var. Ama İzmir’de yıllarca emek veren, çalıştığından kazandığıyla arttırarak kenara koyduğu kaynakla evini yapan yurttaşa siz ‘Oturduğun evinden çık, daha küçük bir ev vereceğiz, bir de bize borçlanacaksın’ derseniz, o kentte dönüşüm hava cıva olur” diye konuştu.

Yeni Asır