Risk Değerlendirme Yönetmeliğine göre risk değerlendirme yaptırmayan işyerlerinin ve kapıcısı olan apartmanlara ceza uygulanıyor. Peki risk değerlendirmesi neden yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
İşyerlerinde ve kapıcı çalıştıran apartmanlarda yapılması zorunlu tutulan “Risk Değerlendirme”, İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bulunuyor. 30 Aralık 2012’de yürürlüğe giren yönetmelik esaslarına göre, bu uygulamayı yapmayan kurumları cezai işlem bekliyor.Peki risk değerlendirmesi neden yapılır? diyorsanız işte yanıtı…
İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla risk değerlendirmesi yapılıyor.
Bu uygulama ile işyeri vasfına sahip kurumlarda yaşanan ve yaşanması ihtimal olan olumsuzlukların ortadan kaldırması veya en aza indirgenmesi hedefleniyor.Bir apartmanda kapıcı ve güvenlik görevlisi çalışması durumunda risk değerlendirmesi çalışmalarının yapılması gerekiyor.
Risk değerlendirmesi
MADDE 7 – (1) Risk değerlendirmesi; tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere tehlikeleri tanımlama, riskleri belirleme ve analiz etme, risk kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması, dokümantasyon, yapılan çalışmaların güncellenmesi ve gerektiğinde yenileme aşamaları izlenerek gerçekleştirilir.
(2) Çalışanların risk değerlendirmesi çalışması yapılırken ihtiyaç duyulan her aşamada sürece katılarak görüşlerinin alınması sağlanır.
Risk değerlendirmesi cezası nedir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com