Hükümetin eylem planında yer alan ‘Gayrimenkul Sertifikası’ modeliyle vatandaş, devlet güvencesinde borsada işlem görecek konut projelerinden m2 bazında hisse satın alabilecek. Uygulamayla vatandaş dönüşüme daha sıcak bakacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı eylem planında yer alan ‘kentsel dönüşümde kullanılacak gayrimenkul sertifikası modeli’nin detayları ortaya çıkmaya başladı. Yeni modeli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı önderliğinde Hazine, SPK, TOKİ, GYODER ve KONUTDER oluşturacak. Kentsel dönüşüm alanlarındaki uygulamaların ülke genelinde öncelik haline gelmesi ve inşaat sektörünün önünün açılması için 6 ay içinde yeni finansman modelleri uygulamaya geçirilecek. Bu model, hakların belirlenmesi, alım ve satımı gibi unsurları kapsayacak. Modele ilişkin mevzuat çalışmasına nihai şeklini Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) verecek.
M2 BAZINDA HİSSE ALINACAK
Edinilen bilgilere göre, hayata geçirilmesi planlanan bu modelle vatandaş, devlet güvencesinde borsada işlem görecek konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alabilecek. ‘Gayrimenkul sertifikası’ adı altında işlem görecek olan söz konusu bu hisseler, istendiği zaman paraya çevrilebilecek veya proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre konut sahibi olunabilecek. KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, reform niteliğindeki bu hareketin hem şehir, hem vatandaş hem de sektör açısından çok radikal bir açılım olduğunu söyledi. Söz konusu modelin kentlerin doğru gelişmesine yardımcı olacağının altını çizen Çelik, “Sertifika emsal transferi içerirse, şehre nefes aldıracak yeşil alanlar ortaya çıkar. Böyle bir uygulama şehre değer katar” diye konuştu. Çelik, inşaat sektörü temsilcileri olarak önümüzdeki hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’dan randevu talep ettiklerini belirtti. Çelik, “Bu görüşmelerin en az ayda bir tekrarlanmasını istiyoruz” dedi.
BORSA OLUŞTURULACAK
Bu modelin Avrupa’da birçok ülkede uygulandığını anlatan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, şunları söyledi: “Eğer bir alanı ilave hak vererek dönüşüm yapamıyorsanız, buradaki hak sahiplerinin inşaat hakkı menkul hale getirilecek. Daha sonra bu menkulün alınıp, satıldığı bir borsa oluşturulacak. Aslında bu model, yoğun alanlardaki hakları müsait olan alanlarda kullanılmasına yardımcı olacak. Şehrin aynı zamanda nüfus hareketini de yaymaya dönük bir rahatlık sağlayacak. Avrupa’da bu uygulama daha çok tarihi bölgelerde kullanılıyor. Kaçak yapılaşmış bölgelerde mevcutta 5 emsal inşaat alanı var. Burasının dönüştürülmesi için yıkıldıktan sonra emsal 2’ye düşecek. 3 emsallik hak ise başka yerlerde kullanılacak. Vatandaş bunu nakte de çevirebilecek.”
‘İŞİN MUTFAĞINDA OLMAK İSTİYORUZ’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan KONUTDER olarak görüşme talep ettiklerini söyleyen Altan Elmas, “Bu işin mutfağında olmak istiyoruz. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Dönüşümün aksayan noktalarının masaya yatırılması, tabiri caizse anjiyo yapılması şart” diye konuştu.
Sabah