İnşaat ruhsat süresi biten ve tamamlanamayan inşaatlarda inşaat ruhsatının yenilenmesi gerekiyor. Peki inşaat ruhsatı yenileme işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
İnşaat ruhsatı, yapı ruhsatı, mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valilikler tarafından verilen izin olarak ifade ediliyor.
Yapıya, ruhsat alınmadan inşaat çalışmalarına başlanmaması gerekiyor. Ruhsatı alınmadan inşaatına başlanan yapılar kaçak yapı kapsamına giriyor ve birtakım cezai yaptırımlara maruz kalıyor.
İmar Kanunu’na göre, yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olup; bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor ve yenilenmesi gerekiyor. Peki inşaat ruhsatı yenileme işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Ruhsat süresi biten yani beş sene içinde inşaat çalışmaları tamamlanamayan inşaatlarda İmar Kanunu hükümlerine göre işlem yapılıp sonra Encümene bildiriliyor ve belirlenen cezanın tamamlanmasının ardından ruhsat yenileme işlemi yapılabiliyor.
Yenileme işlemi için gereken evraklar şu şekilde:
– Güncel tapu kaydı,
– Dilekçe,
– Sığınak Raporu,
– Sürveyan belgeleri,
– Proje müellifleri ve fenni mesullerin, müellif ve mesuliyet belgeleri.
İnşaat ruhsatı almak kaç lira?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com