Kira kontratının yapılması hem kiracı hem de taşınmaz sahibinin haklarının korunması açısından önem teşkil ediyor. Peki kira kontratının geçersiz olduğu haller nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul sahibinin belirlenen süre zarfı içinde evin kiralanacağına; kiracının da evi kullanmasına karşın belirlenen kira bedelini ödeyeceğine daire imzalanan belgeye kira kontratı adı veriliyor.
Kira kontratı resmi bir belge niteliği taşıyor ve içerisinde dairenin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şekli gibi esaslara yer veriliyor.
Taraflar arasında imzalanan bu belgenin doğru eksiksiz ve net bilgilerle hazırlanması gerekiyor. Kira kontratındaki maddelere dikkat edilmesi gerekiyor. Peki kira kontratının geçersiz olduğu haller nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratının geçersiz olduğu hallerin başında kira kontratının mülk sahibi tarafından değil, vekaleti olmayan farklı kişiler tarafından imzalanması geliyor. Bu durumun gayrimenkul sahibi tarafından kabul edilmemesi halinde kontrat geçersiz kabul ediliyor.
Ancak gayrimenkul sahibinin kabul etmesi halinde kira kontratının bir başka kimse tarafından yapılması durumunda bu kez kontrat geçerli oluyor.
Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süreler için yapılabiliyor.Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona eren kira sözleşmesi belirli süreli olurken; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.
Kira kontratı hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com