Gayrimenkul kiralamalarında gayrimenkul sahibi ile kiracısı arasında yapılan anlaşma için kira kontratı imzalanıyor. Peki kira kontratı devredilebilir mi? Kira kontratının devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiğine dair yapılan sözleşmeye kira kontratı deniyor.
Taraflar arasında önem teşkil eden kira kontratında, kira bedeline, kira süresine, demirbaşlara, kira artış oranlarına yer veriliyor. Kira kontratı belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona eren kira sözleşmesi belirli süreli kira kontratı olarak bilinmiyor. Kira kontratı hususunda yasada bir şekil şartı aranmıyor. Peki kira kontratı devredilebilir mi? Kira kontratının devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadığı sürece, kira ilişkisini başkasına devredemiyor. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamıyor.
Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtuluyor.İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla 2 yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu oluyor.
Kiracı kontrat bitmeden evi boşaltabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com