Damga vergisi ödenmesi gereken kağıtlar arasında kira kontratı da bulunuyor. Peki ev kira kontratında damga vergisi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
Ev kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira kontratı hazırlanıyor. Kontrat, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Kira kontratı, yazılı olarak yapılabileceği gibi, sözlü olarak da yapılabiliyor. Sözlü kira kontratı, kiracı ile gayrimenkul arasında yapılan anlaşmanın bir belgeye aktarılmaması; sadece tarafların birbirleri ile sözlü olarak anlaşması halinde yapılıyor.
Ancak sözlü kira kontratlarında da bazı sıkıntılar olabiliyor. Sözlü kira kontratlarında yaşanan en büyük sıkıntı, kira bedelinin veya kira süresinin kanıtlanabilirliği oluyor.
Ayrıca noterde imzalanan kira kontratları için damga vergisi de ödenmesi gerekiyor. Peki ev kira kontratında damga vergisi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı…
30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Tebliğ gereğince kira mukavelenameleri için mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödeniyor.
Kontratta kaç nüsha olarak düzenlendiğinin belirtilmesi gerekiyor. Aksi halde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.
Ancak kira kontratında yalnızca kiraya veren ve kiralayan kişilerin imzasını içermesi; depozito tutarı ve kefalet şerhi içermemesi durumunda, kira kontratı damga vergisinden istisna tutuluyor.
Ev kira kontratı nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com