Hazine taşınmazında fuzuli şagillerden, tespit edilen ücretlerde ecrimisil ödemesinin yapılması isteniyor. Peki ecrimisil ihbarnamesine itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın işgalcilerden tazminat isteniyor.
İdarece talep edilen tazminat, ecrimisil olarak ifade ediliyor. Ecrimisil; ecrimisil ihbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili muhasebe birimlerine ödenmesi gerekiyor.
Ödeme; ecrimisil bedelinin tamamına itiraz edilmemek kaydıyla ve otuz günü geçmemek üzere kısım kısım da yapılabiliyor.Ecrimisil ihbarnamesi, hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle fuzuli şagile tahliye talebi ile gönderiliyor.Peki ecrimisil ihbarnamesine itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…
Ecrimisil ihbarnamesine itirazlar ilgili idareye yapılıyor. Düzeltme talepleri, talep tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde bu Genel Tebliğin 8 inci maddesinde belirtilen komisyonlarca karara bağlanır ve sonucu karar tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde düzenlenecek Yönetmelik eki “Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesi” ile ilgilisine tebliğ ediliyor.
Komisyonlar, gerektiğinde mahallinde inceleme yapmak veya yaptırmak suretiyle itirazları inceler. Komisyonlar üye tam sayısı ile toplanıyor ve çoğunlukla karar alır. Kararlarda çekimser kalınamıyor. Komisyon kararları gerekçeli yazılıyor. Muhalif kalan üye karşı oy gerekçesini belirtmek zorundadır.
Komisyon tarafından yapılan inceleme sonucunda verilen karar, ilgilisine süresi içerisinde ecrimisil düzeltme ihbarnamesi ile tebliğ edilmek üzere ilgili malmüdürlüğüne bildiriliyor.
Ecrimisil davasında yetkili mahkeme!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com