Hisseli gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak şufa hakkı oluyor. Söz konusu hak için dava açılabiliyor. Peki şufa hakkı davasında görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Önalım hakkı olarakta bilinen şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor. Şufa hakkı, kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı şufa hakları vardır. Bu hak kanun tarafından tanındığından kanuni şufa hakkı deniyor. Kanuni şufa hakkının tapu kütüğüne şerhine gerek duyulmuyor. Taşınmaz malda hisse sahibi olmak bu hakka sahip olmak için yeterli oluyor. Hissenin çok veya az oluşunun da önemi olmuyor.
Bir gayrimenkulün maliki veya hissedarı tarafından o taşınmaz üzerinde mülkiyet payı bulunmayan bir üçüncü kimseye sözleşme ile tanınan şufa hakkı oluyor. Söz konusu şufa sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekiyor.
Şufa sözleşmesinin de şerh istemi ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekiyor. Şerh isteme yetkisi şufa hakkı sahibine de verilebiliyor.Söz konusu hak için dava açılabiliyor. Peki şufa hakkı davasında görevli mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…
Asliye Hukuk Mahkemesi, şufa hakkı davalarında görevli mahkeme oluyor. Dava için paydaşın bu mahkemeye bir dilekçe ile müracaat etmesi gerekiyor.
Şufa hakkı dava dilekçesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com