Tapuda cins tashihinin yapılabilmesi için bazı belgelerin temin edilmesi ve cins değişikliği harcının ödenmesi gerekiyor. Peki tapu cins tashihinde cezalı harç nedir? diyorsanız işte yanıtı…
Cins değişikliği olarakta bilinen cins tashihi, tapuda kayıtlı bir gayrimenkulün niteliğinin değiştirilerek, başka bir tapu kütüğüne tescil edilmesi olarak tanımlanıyor.
Tapuda cins tashihi işlemlerinin yapılabilmesi için, gerekli belgelerin temin edilmesi ve harcın ödenmesi gerekiyor.Gerekli belgeler tamamlanıp,cins değişikliği harcı da ödendikten sonra tapu cins değişikliği işlemi tamamlanmış oluyor.
-Yapısız iken yapılı hale getirme işlemlerinde;
Taşınmazın yüzölçümü;
1 ile 1000 m2 arasında olanlardan, 202,00 TL
1001 ile 3000 m2 arasında olanlardan, 286,00 TL döner sermaye ücreti tahsil ediliyor.
3001 m2 den büyük taşınmazlarda, ilave her 1000 m2 için hesaplanan toplam ücrete 28, 00 TL ilave ediliyor.Peki tapu cins tashihinde cezalı harç nedir? diyorsanız işte yanıtı…
492 sayılı Harçlar Kanununda değişiklik yapan 2339 sayılı Kanunun 96-b maddesi ile (4) sayılı tarife ile ilgili olarak eklenen fıkrada, “bu Tarifenin 13 numaralı bendinin (a) ve (c) fıkralarında belirtilen işlemlerden Emlak Vergisi Beyannamesi verilmesini gerektirenlerin 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 27. inci maddesinde yazılı ek süre sonuna kadar tapuda gösterilmemesi halinde harç % 50 fazlasıyla alınır.” hükmü yer alıyor.
Buna göre cins tashihi ile ilgili olarak Emlak Vergisi Beyannamesinin verildiğinin belgelendirilememesi halinde 13.c maddesindeki harç % 50 fazlası ile tahsil ediliyor.
13.a maddesindeki harçlarla ilgili olarak da ilgili maliye kuruluşuna harcın % 50 fazlası ile tahsil edilmesi yolunda duyuru yapılması gerekiyor.
Tapuda cins tashihi için istenen evraklar!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com