Kira bedeli tespit davası nasıl açılır?

Kira bedeli tespit davası nasıl açılır

Hem kiracı hem de mal sahibi tarafından kira bedeli tespit davası açılabiliyor. Peki kira bedeli tespit davası nasıl açılır? Kira bedeli tespit davası ne zaman açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, kiralananın kullanımını etkileyen ayıpların varlığı durumunda, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için, kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebiliyor.

Kiraya veren, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabiliyor.Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlü oluyor.

Ayrıca kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava da açılabiliyor.Peki kira bedeli tespit davası nasıl açılır? Kira bedeli tespit davası ne zaman açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Hem kiracı hem de gayrimenkul sahibi tarafından açılabilen kira bedeli tespit davası için mahkemeye bir dilekçe ile müracaat ediliyor. Bu dava her zaman açılabiliyor.

Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.

Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm bulunuyorsa yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.

Kira tespit davası nerede açılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com