Kayyumun ne zaman, hangi koşullarda atanacağı ve hangi görevlere sahip olduğu Medeni Kanunda açıklanıyor. Buna göre kayyumun yetkileri ve sorumlulukları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kayyum (Kayyım), belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kimse olarak ifade ediliyor. Medeni Kanun kapsamında yer alan vasi hakkındaki esaslar, aksi belirtilmiş olmadığı sürece kayyum hakkında da uygulanıyor.
Kayyumun ne zaman ve hangi koşullarda atanacağı, yine Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, vasi gibi vesayet organlarından birisi olup; bu makam tarafından atanıyor. Peki kayyumun yetkileri ve sorumlulukları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…
Kayyumun yetkileri ve sorumlulukları…
I. Belli bir iş
MADDE 459.- Belli bir iş için görevlendirilmiş olan kayyım, vesayet makamının talimatına aynen uymak zorundadır.
II. Malvarlığının yönetimi
MADDE 460.- Kayyım bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnız o malvarlığının yönetim ve korunması için gerekli olan işleri yapabilir.
Kayyımın, bunun dışındaki işleri yapabilmesi, temsil olunanın vereceği özel yetkiye, temsil olunan bu yetkiyi verecek durumda değilse vesayet makamının iznine bağlıdır.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com