Medeni Kanun gereğince, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanan kayyum nedir ne iş yapar? Kayyumun sorumlulukları nedir? İşte kayyuma ilişkin bilgiler…
Bir kimse malını yönetemiyorsa ve vasi tayinine gerek görülmüyorsa; kimsesi yoksa hastaneye veya bakım evine yattığı süre içerisinde kendisinin mal varlığının yönetilmesi için kayyum atanabiliyor.
Aynı zamanda kayyum, uzun bir süre haber alınamayan birinden geriye kalan malların hiç bir kimse tarafından yönetilmediği takdirde, söz konusu malların yönetimi için atanabiliyor.
Kayyumun ne zaman ve hangi şartlarda atanacağı, yine Medeni Kanunda açıklanıyor.Kanunen kayyum vesayet organlarından birisi olup; atamada bu makam yetkili oluyor.Vesayet makamı, kanunda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyumu atıyor.
Ayrıcakayyum atanabileceği gibi isteğe bağlı kısıtlama sebeplerinden biri varsa, ergin bir kişiye kendi isteği üzerine bir kayyum atanabiliyor.
Bir kişiye kayyum atanması onun fiil ehliyetini etkilemiyor. Yasal danışmanlığa ilişkin hükümler saklı oluyor. Kayyumun görev süresi ve ücreti vesayet makamı tarafından belirleniyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem